Aviser: Vredt bagland valgte Vilhelmsen

Det er mere et fravalg af den gamle ledelse end et valg af Annette Vilhelmsen, skriver aviser om SF-formanden.

En protestsejr til SF's bagland og en lussing til Villy Søvndal-fløjen.

Sådan lyder vurderingen dagen derpå i adskillige danske aviser, som på lederplads alle retter søgelyset mod SF's nye frontkvinde, Annette Vilhelmsen.

Berlingske kalder formandsskiftet for et "knusende nederlag" til eks-partichef Søvndal og den midtersøgende fløj, som har støttet ham - herunder sundhedsminister Astrid Krag og skatteminister Thor Möger Pedersen.

Avisen hæfter sig ved, at regeringen under ledelse af Helle Thorning-Schmidt (S) nu får sværere ved at manøvre, fordi Vilhelmsen har garanteret partiets bagland mere magt og en renere, rød profil.

- Kort sagt går Danmark en usikker fremtid i møde med en regering, der er nødt til at forholde sig til den nye virkelighed, skriver Berlingskes lederskribent.

Samme toner lyder fra Jyllands-Posten, når det kommer til årsagen til Vilhelmsens sejr - hun vandt, fordi SF-medlemmerne fravalgte Søvndal og hele ministerholdet, lyder det.

- De ville ikke være med længere, og for et parti, som har for vane at protestere mod snart sagt hvad som helst, var formandsvalget nu anledningen til at vise sin utilfredshed, skriver avisen.

Politiken, som er den mest positive af alle aviserne, kalder valgkampen i SF "eksemplarisk" og tilføjer, at partiet har givet hele landet en "lektion i demokrati".

- Det er der grund til fejre og ønske både Danmark, demokratiet, regeringen og SF tillykke med, skriver avisen på sin lederplads på forsiden.

Avisen mener, at fornyelsen på SF's formandsstol kan vise sig at blive en moralsk sejr og en ny start for regeringen og bruger ord såsom "momentum", "uomtvistelig begejstring" og "legitimitet" til at beskrive Vilhelmsens klare valgsejr.

Ekstra Bladet mener, at SF's nyslåede formand bør tænke grundigt igennem, om hun virkeligt mener, at hendes parti hører hjemme i en regering med De Radikale og Socialdemokraterne.

Helle Thorning-Schmidt beskrives som en af "efterkrigstidens mest talentløse statsministre", mens den radikale Margrethe Vestager udråbes som regeringens reelle leder af Ekstra Bladet.

- Hun har placeret regeringen på så hård blå kurs, at du må spørge dig selv, om det er det rigtige selskab for SF, lyder beskeden til Annette Vilhelmsen fra tabloidavisen.

Den ledende redaktionschef på BT skriver, at valget af den 52-årige fynbo må betegnes som et klart fravalg af topstyringen i SF, der er blevet opfattet som "lidt for smart og alt for lukket" og en skygge ind over medlemsdemokratiet, som partiet normalt hylder.

Oversigt

    Oversigt