Uvis fremtid for ordblinde: Mor frygter for datters muligheder

I Nyborg er den særlige læseklasse, der tilgodeser elever med ordblindhed, til diskussion. Men en tidligere elev håber for sin datters skyld, at den overlever.

Læseklassen er et tilbud som Anne-Marie Andreas Schürmann kender fra sin folkeskoletid.

Som ordblind skiftede hun nemlig mellem læseklasse og specialundervisning på sin egen skole.

Og spørger man hende i dag, er der ingen tvivl om, hvad der er at foretrække.

Sådan fungerer en læseklasse

I læseklassen fik Anne-Marie Schürmann nemlig ikke bare hjælp i danskundervisning men i alle timer. Og det var en stor kontrast til den almindelige undervisning.

- Det var fint, at jeg fik hjælp i dansk, men når der også var nogle andre fag, som jeg synes var svære - det kan jo ligeså godt være en beskrivelse i matematik, jeg synes var svær, så efter jeg havde været i læseklassen, så fik jeg troen på, at jeg rykkede mig, siger hun. 

Lukning på tavlen

Elever og lærere i Nyborg Kommunes læseklasse holder lige nu vejret.

For mandag aften diskuterede politikerne i kommunen, om man skal beholde den særlige klasse med fokus på ordblinde børn, eller om eleverne fremover i stedet skal nøjes med at tilbydes kortere undervisningsforløb på skolerne.

Det har de eksempelvis gjort i Nordfyns Kommune, og her peger det socialdemokratiske byrådsmedlem Kasper Solberg på både fordele og ulemper.

- Vi når ud til flere børn, der er flere børn, der får glæde af noget læsevejledning i dag, men det samlede antal timer, de får glæde af det, er måske delt ud på flere børn, så de får knap så intensivt et tilbud ud af det, som de gjorde tidligere, siger han og tilføjer:

- Når nu Nyborg snakker om, at de vil gøre det, så håber jeg i den grad, at de vil rette henvendelse og så få nogle af de gode erfaringer med. 

Håb for datterens fremtid

I læseklassen fik Anne-Marie Andreas Schürmann troen på sig selv. Den tro fik hende igennem uddannelsessystemet, men nu frygter hun at hendes datter ikke får samme mulighed, hvis hun får brug for det.

- Hvad nu hvis mit eget barn får lige så svært ved det, kan hun overhovedet få de midler, som jeg fik dengang, siger hun og fortsætter:

- Jeg håber inderligt bare, at den forbliver.

Ved aftenens møde om lukningen af tilbuddet blev der endnu ikke truffet en afgørelse om spørgsmålet. Det skal i stedet op på byrådet i Nyborg Kommune i maj. 

Nyborg kommunes tilbud til ordblinde kan være fortid

Oversigt

    Oversigt