Bandekriminelle lider psykisk

Størstedelen af de unge kriminelle, der tiltrækkes af kriminelle bander, har psykiatriske lidelser. Ungeekspert vil have psykiatrien med på redningsaktion.

Hårdtpumpede rockeraspiranter og andre unge på vej ind i bandekriminalitet trænger lige så meget til psykiatrisk hjælp som til de sociale tiltag, der skal få dem på ret spor i livet.

Det mener leder af Ungeafsnittet i Odense Kommune Christian Frederiksen, der siden 1970?erne har arbejdet med de hårdeste ungdomskriminelle.

- De har et lavt selvværd, mangler skolegang, og en meget stor del af dem har ubehandlede psykiatriske lidelser, siger han om de unge mænd, der står på spring for at blive optaget i kriminelle bander og rockerstøttegrupper som AK81.

Han henviser bl.a. til en undersøgelse fra Århus i 2004, der viste, at af 100 varetægtsfængslede unge mellem 15 og 17 år havde godt totredjedele behov for psykiatrisk behandling.

- Hvordan i alverden skal jeg så kunne hjælpe dem med udelukkende socialpædagogisk arbejde, spørger Christan Frederiksen retorisk.

Derfor så han gerne, at psykiatrien blev koblet tættere til arbejdet med at hjælpe de unge, der er i fare for at blive draget ind i rockerkredse og bandemiljøer.

- Deres kriminalitet er jo ofte bare et symptom på deres psykiatriske lidelse, og derfor er det vigtigt, at de i kombination med det socialpædagogiske arbejde også bliver medicineret, siger Christian Frederiksen og fortsætter:

- Og så kan det simpelthen ikke være rigtigt, at vi i det store samfund, vi har, ikke bagefter kan skabe fællesskaber, som kan tiltrække dem som alternativ til banderne.

Oversigt

    Oversigt