Bander regerer i de åbne fængsler

Ifølge en rundspørge sidder der indsatte med banderelationer i hovedparten af de åbne fængsler.

Problemer med bander, der sætter sig på magten og afpresser de andre indsatte, er ikke begrænset til landets lukkede fængsler.

En rundspørge, som Fængselsforbundet har foretaget blandt landets otte åbne fængsler, viser, at syv af fængslerne har indsatte siddende, som har banderelationer. Det skriver fagbladet Fængselsfunktionæren onsdag.

Et af de fængsler, der har problemer med bander, er Statsfængslet på Søbygård. Fængselsbetjent Merete Enderberg fortæller, at banderne står for smugleri og narkohandel.

- Det er for eksempel folk fra Blågårds Plads, som styrer fængslet. Det er ikke sjovt for de andre indsatte, siger hun til Fængselsfunktionæren.

- De ved godt, hvem der sidder på stofferne, og de risikerer at skylde penge til den ene og den anden og skal betale beskyttelsespenge. De er pissebange, siger hun og oplyser at problemet bliver stadig større.

I Statsfængslet i Jyderup er situationen den samme, fortæller Nina Odgaard, der er lokalformand i Fængselsforbundet. Banderne hverver nye medlemmer i fængslet ved at presse indsatte til at melde sig ind.

- Det er nærmest en anden måde at betale dummebøder på, siger hun.

I øjeblikket sidder der 328 rockere eller bandemedlemmer i fængslerne. Ifølge sikkerhedschef hos Kriminalforsorgen, Michael Gjørup, er tidens alvorlige konflikter mellem banderne årsag til, at der også bliver sat indsatte med banderelationer i de åbne fængsler.

Her placeres fanger, som ikke er en del af de aktuelle konflikter eller ikke har en fast tilknytning til rocker- eller bandemiljøet, oplyser sikkerhedschefen. I tre af de åbne fængsler skulle der dog sidde indsatte, som er fuldgyldige bandemedlemmer.

Politiet holder i øjeblikket øje med omkring 2000 personer, som de mener er tilknyttet grupperinger som Hells Angels, Bandidos, Black Cobra eller Bloodz.

Oversigt

    Oversigt