Bander stresser i overfyldte arrester

De fynske arresthuse er fyldt til randen med arrestanter. Især bandemedlemmer stresser både personalet og andre indsatte, og det er især indsatte fra bander, der kræver mange ressourcer.

Frits Christensen er arrestforvarer i Odense. Han har lidt mere end fuldt hus for tiden, og forventer at få endnu flere arrestanter at se efter i løbet af weekenden.

- Hvis jeg går hjem fredag eftermiddag, og der er 69 indsatte på vores 68 pladser, så kan jeg med sikkerhed sige at der op mod 74, når jeg kommer mandag morgen, siger Frits Christensen.

Generelt er arresthusene fyldte eller overfyldte, fordi der mangler pladser i det lukkede fængselssystem, og fordi nogle varetægtsfængslede sidder meget længe. I Odense betyder det, at nogle indsatte er tvunget til at dele celle med hinanden.

- Det giver problemer, og det er en rigtig dårlig løsning, men det er den mulighed, vi har, når der kommer så mange hele tiden, siger arrestforvareren.

2710 arrest

Derudover har arresterne store problemer med bande- og rockergrupperinger, der ofte ryger i totterne på hinanden, hvis de ikke holdes adskilt. Når f.eks. en HA-rocker skal forlade sin celle, bliver alle andre låst inde, mens rockeren er ude. Det stresser de mange andre indsatte, der er nødt til at vente i cellen, til det er sikkert at lukke dem ud.

- Det er værst for dem, der ikke er en del af bandekonflikten. De er ofre, fordi de kommer til at vente og skal lukkes inde hele tiden, når nogen andre skal ud. Det stresser helt vildt, og de bliver frustrerede, siger Frits Christensen.

I Svendborg fylder de stærkt negativt styrende indsatte også meget, og de forsøger også at styre personalet

- De presser både os og andre indsatte for at opnå fordele. De truer os ikke, men der er et stort pres fra dem mod os, siger Søren Tolderlund, der er arrestforvarer i Svendborg.

I Odense glæder man sig nu til, at der kommer flere sikrede fængselspladser. For de ved aldrig, om de ryger over nomeringen, som det er tilfældet lige nu.

- Nu skal der løslades en 3-4 stykker om nogle dage, men der kommer nok 6-7 stykker ind samtidig. Det er jo det der er vilkårene, siger Frits Christensen.

Nogle af pladsproblemerne i arresterne bliver formentlig løst i løbet af det nye år, når kriminalforsorgens nye lukkede pladser i blandt andet Søbysøgård bliver taget i brug.

Oversigt

    Oversigt