I det fynske folks tjeneste

Beboer i Vollsmose: - Jeg flytter aldrig herfra

Medierne får skudt i skoene af borgerne i Vollsmose, at de kun dækker de negative historier. Mandag får fire borgere i direkte tv at tale om det, de gerne vil.

Foto: TV 2

Foto: Ole Holbech

1 af 2

Kigger man ud, er der grønt. Der er træer, en stor sø og parker, som idyllisk krydres med ro og stilhed. Vollsmose er, når du træder ind på området, som mange områder i Odense og på Fyn.

Alligevel er det ikke sådan, de fleste beskriver Vollsmose, fordi de hører og ser nogen andet. Senest var der sagen om PostNord, der stoppede omdeling af post efter trusler og chikane og overfaldet på en kvindelig dyreredder. Derudover har der været flere masseslagsmål og sager om dyremishandling.  

- Ja, her (Vollsmose, red.) er ballade. Men det er de få, der ødelægger det for de mange. Når jeg bevæger mig rundt i Vollsmose er det altid hyggeligt og rart. Dem, jeg møder, smiler og hilser, siger 52-årige Metha Maul, der bor i en treværelseslejlighed i Bøgeparken i Vollsmose på femte år.  

Vollsmose gror sig fast på én

Vollsmose

  • Blev opført i 1967 med cirka 1500 boliger.
  • Der er cirka 2000 boliger i dag. 
  • Der bor over 11000 mennesker på 2 km2, som er områdets størrelse. 
  • Der bor 80 forskellige nationaliteter i Vollsmose. 
  • Den største gruppe af nationaliteter er danskere - på 29 procent.

I Vollsmose bor der godt 11.000 borgere fordelt på to kvadratkilometer. Det er væsentlig flere per kvadratkilometer end i resten af Odense, hvor der kun bliver presset 630 indbyggere ind på de 1000 gange 1000 meter. 

Vollsmose blev opført i 1967 med cirka 1.500 boliger. Boligerne blev opført, fordi der var voldsom boligmangel i Odense, og siden da er der kommet cirka 2.000 boliger til, og området består i dag af i alt ni boligafdelinger. 

Vollsmose blev bygget som et resultat af 1960'erne og 1970'ernes boligpolitik, hvor arbejderne skulle have en ordentlig bolig. Men siden 1990'erne har byddelen mere været kendt for omtalen af områdets kriminalitet. Et problem, Odense Kommune siden har forsøgt med forskellige handleplaner at gøre noget ved. 

Og det var da heller ikke med udpræget begejstring, at Metha Maul flyttede til Vollsmose fra Højby for fem år siden. 

- Jeg var skeptisk, inden jeg flyttede herud. Jeg havde også kun hørt dårlige ting fra medierne, men jeg valgte at ja-hatten, siger Metha Maul. 

- De seneste fem år har været gode. Vollsmose har groet sig fast på mig. Jeg skal ikke fra Vollsmose igen. Det er blevet mit hood, hvor jeg føler mig tryg og godt tilpas.

Medierne skal også fortælle de gode historier

Selvom Metha Maul er glad for at bo i Vollsmose og sjældent bemærker, den uro, der så ofte tales om, anderkender hun, at der er problemer i området.

Læs også Husker du Wassim? Fodbolden blev hans vej ind i Danmark

- Det skal selvfølgelig fortælles i medierne, når der er ballade herude. Men journalisterne skal også huske at komme ud, når der for eksempel er udnævnelse af årets borger i Vollsmose.  

Er vi (medierne, red.) for dårlige til at komme forbi og fortælle de gode historier? 

- Ja, det er I. 

Hvad ville du ønske, at vi som medier blev bedre til at fortælle om Vollsmose? 

- Lad borgerne få ordet. De borgere, der gør en forskel herude. For eksempel foreningen Sahan, der fik Tine Bryld Prisen 2016, og som gennem et tæt samarbejde med institutioner og forældre forebygger kriminalitet og radikalisering blandt unge. 

Nu gør vi som Metha Maul foreslår og tager ud i Vollsmose og fortæller de gode historier. Det er mandag eftermiddag klokken 17.30, når Fyn Live med Camilla Bøgeholt sender fra Vollsmose. Det kan ses på TV 2/FYN Nyhedskanalen.