Beboere efter stormflod: Vi vil tages alvorligt

Beboerne i Seden Strandby ved Odense Fjord råber efter hjælp med vandmasserne. De vil have mere end blot en midlertidig beskyttelse.

Selvom stormfloden ikke var så slem som forventet, og vandet flere steder på Fyn allerede begyndte at trække sig tilbage ved 22-tiden søndag, så blev der enkelte steder knoklet hele søndagen for at forberede sig bedst muligt til vandet skulle ramme kysten. 

Én af de steder var Seden Strandby. 

Her havde beboerne været i gang hele søndag for at undgå, at vandmasserne skulle komme ind i byen. De lavede en beskytteende mur med sandsække, beton og træplanker. 

Det er dog kun en midlertidig beskyttelse, da grundejerne i Seden Strandby selv skal betale for diger. 

Anders Brændholt Rasmussen, der bor i byen, er langt fra tilfreds med situationen. 

- Jeg synes bare, det er et kæmpe dilemma, at politikerne ikke tager det alvorligt. De snakker, og de får skrevet rapporter om, hvad man skal gøre. Men reelt sker der ikke noget før nogen indsamler penge til de projekter, der skal løses, siger han til TV 2 /Fyn søndag aften. 

Det er ikke første gang at Seden Strandby bliver ramt af vandmasser, og beboerne råber om hjælp. 

Odense Fjord er et af 10 statsligt udpegede områder med særlig risiko for store tab ved oversvømmelser.

Og det ved de alt om i Seden Strandby, hvor beboerne i de 142 ejendomme lever med frygten for oversvømmelse, når vinden står i den forkerte retning.

Kommer hjælpen fra kommunen?

Men Seden Strandbys beboere ser ikke ud til at få økonomisk hjælp fra kommunen til digerne, der skal stoppe vandet fra at komme ind i deres stuer under en sådan stormflod, som den der var søndag. 

Et rødt flertal har nemlig besluttet på et byrådsmåde den 21. juni, at grundejerne selv skal betale for deres kystsikring. 

- Det er mange penge, at vi skal finde i Odense, hvis vi skal dække alle de områder ind, som er truet af stigende vandstande, siger Socialdemokratiets spidskandidat i Odense, Peter Rahbæk Juel. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Ifølge ham er det den usikkerhed man har, når man bor ved Odense Fjord. 

Men det er Konservative og Venstre ikke enige i. 

De mener, at klimaforandringerne er et fælles ansvar. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

- Når man ser på, hvor mange penge, man kan brænde af i Vollsmose på at bygge nye veje og så videre, så er det mærkeligt at vi ikke kan komme med et lille bidrag til beboerne i Seden Strandby, siger Venstres kandidat i Odense Bo Libergren. 

Peter Rahbæk Juel mener, at det er simpelthen render op i for mange millioner kroner, hvis kommunen skal gå ind og dække situationer som ved weekendens stormflod. Han peger på, at det må være regeringen, der skal tage et ansvar. 

- Jeg vil gerne have, at regeringen går ind og sikre, at staten tager et medansvar. Og hvor man erkender, at der er klimaudfordringer - og det erkender man, at der er i Odense fjord.

Anders Brændholt Rasmussen vil se handling, før han tror på det. 

- Politikerne vasker hænder, kommunen vasker hænder og siger, at det må staten tage sig af, og staten siger, at det må kommunen tage sig af og hjælpe de borgere. Og så er der ingen, der gør noget. 

Massive oversvømmelser på Fyn oven

Oversigt

    Oversigt