Berørt minister efter sag om Benjamin: - Jeg bliver vred

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) giver Faaborg-Midtfyn Kommune en opsang, efter det kom frem, at de ikke vil give autistiske Benjamin en fridag, selvom han er fysisk og psykisk overbelastet.

Sagen om Benjamin, der lider af infantil autisme og mental retardering, blev onsdag aften drøftet på et udvalgsmøde i Faaborg-Midtfyn Kommune. Og selvom flere medlemmer af udvalget for Opvækst og Læring inden mødet havde udtrykt vilje til at løse problemet hurtigt, blev det besluttet at vente på Ankestyrelsens afgørelse. 

quote Jeg ser de her sager næsten hver eneste dag, og jeg må sige, jeg bliver meget berørt af det, og jeg bliver egentlig også ganske vred.

Mai Mercado, børne- og socialminister, Kons.

Selvom børne- og socialminister Mai Mercado (K) forstår, at kommunen vil vente på afgørelsen, mener hun, at sagen giver anledning til selvransagelse i kommunen:

- Jeg synes, det er helt indlysende, at kommunen må kigge indad, og politikerne må også involvere sig i, om det er det her, de vil stå på mål for. Er det den her service, de vil levere til borgere med børn, der har infantil autisme? 

Sagen handler ganske kort om otteårige Benjamin, der har udviklet mavesmerter og diarré efter en længere periode med psykisk overbelastning. Overbelastningen skyldes, at han har utrolig svært ved skiftet mellem hjemmet og skolen.

Forældrene gik til kommunen med et ønske om en ugentlig fridag, så Benjamins system kunne blive afstresset. Med sig i ryggen havde de en lægeerklæring fra en overlæge på OUH, hvor anbefalingen også var klar: Benjamin skal have en til to fridage, så han kan få det bedre psykisk. 

Men Faaborg-Midtfyn Kommune så bort fra den lægefaglige vurdering og besluttede, at Benjamin ikke kunne få en ugentlig fridag. Den afgørelse holder forvaltningen fast i. 

Ministeren mener ikke kun, at det er i Faaborg-Midtfyn, der er grund til selvransagelse: 

- Det handler altså om, at der er nogle kommuner, som må gå ind og lave en kulturændring og som må sikre, at man holder hånden under de meget sårbare borgere, eksempelvis familier, som har børn med infantil autisme. 

Se hele interviewet med ministeren her. 

Opsang fra minister allerede sidste år

I december 2016 sendte undervisningsminister, Merete Riisager, og Mai Mercado et brev ud til samtlige kommuner, hvor de indskærpede reglerne for hjælp og støtte til familier med handicappede børn. De gjorde det blandt andet klart, at der altid skal tages udgangspunkt i det enkelte barns behov og ressourcer, når der træffes afgørelser om for eksempel nedsat skoletid. 

- Vi fik meget skarpt sagt, at man ikke skal bøje loven. Loven er sådan set fin nok, og jeg er ved at være rigtig træt af kommuner, som ser ud til at springe over, hvor gærdet er lavest, eller som prøver at tage en afgørelse helt til grænsen. 

Læse brevet fra ministrene her

Oversigt

    Oversigt