I det fynske folks tjeneste

Betal mere for mindre tid i SFO

07:59
02:32

1 af 3

Odense Kommune har indført helhedsskole, hvor skoledagen er blevet længere, men samtidig har kommunen hævet prisen på SFO. Det betyder, at langt færre børn går i SFO i Odense. Stort set alle andre fynske kommuner vælger at sætte prisen ned.

I sommeren 2013 indførte Odense Kommune helhedsskole, der betyder, at elever i de helt små klasser nu går i skole i seks timer fra klokken 8 til klokken 14. Det betyder også, at tiden i SFOen nu er blevet væsentlig kortere for de små elever.

Men Odense Kommune har alligevel valgt at sætte forældrebetalingen op fra 1740 kroner om måneden i 2012 til 2008 kroner i 2014.

Og konsekvenserne er, at færre børn går i SFO. Før helhedsskolen blev indført gik 89 % af alle elever i 0. klasser i SFO. I dag er det tal faldet til 84 %. Og det er et problem, mener Heidi Lykke Schultz, der er næstformand i Odense Forældreforening.

- Det synes jeg, det er, fordi så er børnene ikke med i det fællesskab, der er i SFOen, siger hun til TV 2/FYN.

Og hun bliver bakket op af pædagogernes formand på Fyn, der mener, at fællesskabet er vigtigt.

Er det ikke lige så godt, at børnene bare leger derhjemme?

- De skal jo have nogen at lege med. De skal jo være sammen i en gruppe. Det at være en del af en gruppe er jo ret afgørende for ens identitet, og der er jo ingen at gå hjem til. Det er i SFOen, børnene får den mulighed for at være sammen med jævnaldrende, siger formand Lars Søgaard fra BUPL.

I Svendborg Kommune valgte man at nedsætte forældrebetalingen med over 700 kroner, da kommunen udvidede skoledagen i 2012 og derved nedsatte åbningstiden i SFOen. I Svendborg er 90,5 % af eleverne i 0. klasserne tilmeldt SFO i dag.

Det er kun Odense Kommune, der har valgt at sætte prisen op. Det viser TV 2/FYNs rundspørge. I Middelfart, Assens, Kerteminde, Nordfyn, Nyborg, Faaborg-Midtfyn og Ærø kommuner har man - eller forventer man at sænke forældrebetalingen, når børnene skal gå kortere tid i SFO.

Langeland Kommune fastholder deres forældrebetaling på 1908 kroner.

Børn- og Ungerådmand Susanne Crawley Larsen (Rad.V) siger til TV 2/FYN, at hun vil tage sagen med på Børn- og Ungeudvalgsmøde tirsdag, men hun vil ikke love noget.

- Pris og kvalitet skal hænge sammen, siger hun.

Ved du noget? Så send os et tip