Betjente går fri i sag om aflytning

Fynske betjente kendte ikke loven - og derfor skal de ikke straffes for at have gemt aflytning af advokat.

Syv betjente i Fyns Politi og to ledere slipper for at blive straffet, selv om de overtrådte retsplejeloven ved at gemme telefonaflytninger af en advokat.

Statsadvokat Jan Rechendorff har renset samtlige involverede, skriver ekstrabladet.dk, og begrundelsen er usædvanlig - de vidste ikke bedre.

Betjentene kendte ikke loven, lyder statsadvokatens begrundelse for at frifinde de menige politifolk.

Samtidig går lederne fri. De vidste nemlig ikke, at betjentene ikke kendte loven.

Jan Rechendorff har behandlet sagen som statsadvokat for Fyn og Sønderjylland, og han er netop blevet forfremmet. Fra nytår er han statsadvokat for hele Jylland og Fyn.

Advokat Mette Grith Stages samtaler med en klient blev optaget af politiet, der i forvejen aflyttede den mistænkte klient.

Reglerne siger, at politiet skal slette den slags fortrolige samtaler.

Men i stedet skrev betjentene samtalerne ud og noterede også sms-beskeder og beholdt dem i flere måneder, før advokaten selv ved et tilfælde opdagede, at politiet havde overtrådt retsplejeloven.

- Statsadvokatens begrundelse støder mig virkelig. Jeg mener, den er forkert, siger advokat Mette Grith Stage til ekstrabladet.dk.

Hun vil nu klage over afgørelsen til Rigsadvokaten.

I afgørelsen skriver statsadvokat Reckendorff:

"Jeg finder, at der er tale om en beklagelig fejl, der kunne og burde have været undgået ved, at man fra politikredsens side havde sikret, at de involverede efterforskere var bekendte med de relevante regler."

Advokat Stages fortrolige snak med en mand fra rockermiljøet blev opbevaret i cirka et halvt år, før hun selv tilfældigt i februar opdagede, hvad der var sket.

Hun blev opmærksom på aflytningen, da hun på politigården i Odense skulle gennemgå politiets materiale i sagen mod klienten, der nu er tiltalt for en stribe røverier.

Oversigt

    Oversigt