Bille August optager på Fyn: Vi føler os som Lykke-Per

Bille August optager sin nye TV-serie og spillefilm flere steder på Fyn. Serien er TV 2's hidtil største fiktionsprojekt.

- Taaak. 

Endnu en optagelse er i kassen, og skuespillerne vender sig mod Bille August for at få høre, hvad de skal gøre til næste optagelse. Instruktioner bliver givet, et kamera rykker sig lidt og Bille August sætter sig til rette i en klassisk klapstol, der skriger filminstruktør.

- Ooooog værs'go. 

Scenen går igang igen. Vi befinder os lidt uden for Ringe i smukke omgivelser ved Gelskov Gods. Bille August er i gang med optagelserne til hans nyeste projekt. En TV-serie og en spillefilm baseret på Henrik Pontoppidans storroman Lykke-Per. 

Esben Smed som Lykke-Per

Lykke-Per foregår i den sidste halvdel af 1800-tallet, hvor Danmark gennemgår en stor økonomisk og åndelig udvikling. Man følger den unge ingeniør Per Sidenius.

- Lykke-Per handler om en ung mand fra Jylland som er kommet til København, og som er utrolig ambitiøs. Men hans egen person står i vejen for ham. Han er lynende begavet, og hans visioner er så fantastisk store, men netop fordi, han er så forkvaklet en person, så går det grueligt galt for ham, fortæller Bille August, der har arbejdet med historien i flere år. 

Lykke-Per

Hovedrollen som Per spilles af Esben Smed, der spillede Nicky i DR's dramaserie Bedrag.

quote Vi skulle finde noget storslået natur, og der er jo vanvittigs smukt på Fyn, og til vores film er det jo ideelle omgivelser.

Bille August

- Han er en meget sammensat karakter. Han er fuld af tvivl og tvivler hele tiden. Det er en kæmpe opgave, så det er dejligt at få lov til at prøve kræfter med det, siger Esben Smed.  

Fyn skal være Jylland

Lykke-Per er TV 2's hidtil største fiktionsprojekt og er støttet af flere filmfonde. Budgettet er på 55 millioner kroner. Ud af dem har FilmFyn givet én million. Derfor skal nogle af scenerne filmes på Fyn. Blandt andet ved Gelskov Gods.  

Men eftersom handlingen slet ikke foregår på Fyn, skal alle scenerne fra Fyn forestille at foregå i Jylland. 

- Vi skulle finde noget storslået natur, og der er jo vanvittig smukt på Fyn, og til vores film er det jo ideelle omgivelser. Det er lykken at være her, siger Bille Augst.

Det er ikke første gang, instruktøren laver film på Fyn, men det er første gang, Esben Smed er med på optagleser i det fynske land. 

- Det er så fedt. Vi er rundt på en masse forskellige godser og optage, så vi får set en masse natur her. Jeg havde også den der forestilling om, at Fyn var et bump på vejen mellem Jylland og Sjælland, men det er det virkelig ikke. Jeg er faktisk blevet ret glad for Fyn, fortæller han. 

Ny Pelle Erobreren?

Bille August har tidligere vundet en Oscar for filmen Pelle Erobreren, og da det kom ud, at han skulle filmatisere endnu en af Danmarks helt store litterære skatte fra samme tid, var folk ikke sene til at drømme om, at det betød endnu en stor filmpris hjem til Danmark.

 

Men på settet tør hverken instruktør eller hovedrolleindehaver spå om, hvor stor en succes Lykke-Per har i vente. 

- Jeg er bare rigtig glad for, at vi er her, hvor vi er på Fyn, og vi har nogle vidunderlige skuespillere. Så det ser rigtig godt ud. Det skal nok blive godt, siger Bille August. 

Esben Smed forsøger at lukke alle forventningerne ude for at kunne fokusere på udelukkende at være tilstede under optagelserne. Det kan nemlig være et pres, når man putter en kendt romanfigur på lærredet. 

- Det kan være lidt angstprovokerende, når jeg møder nogen, og de spørger, hvad jeg laver. Når jeg så fortæller, at jeg laver Pontoppidans Lykke-Per med Bille August, så siger de: ’Ej det er min yndlingsroman, og pas lige godt på ham Per.' Så ved jeg jo godt, at det er op ad bakke, for når de så ser det, så bliver de alle sammen sure og tænker, det var ikke sådan, de havde forestillet sig det, siger Esben Smed med et skævt smil.

Oversigt

    Oversigt