Biolog til Odense Kommune i sag om sprøjtemidler: Få fingeren ud

Biolog er chokeret over at Odense Kommune i to år ikke har været i stand til at stoppe udledning af sprøjtegifte, som nemt kan ende på fynboernes tallerkener.

I en orientering til By- og Kulturudvalget i Odense Kommune fremgår det, at hverken Odense Kommune eller gartneribranchen har formået at stoppe gartneriernes udledning af sprøjtemidler til en række vandløb i kommunen.

Og det selv om det nu er over to år siden, at det første gang kom frem, at en række gartnerier i Odense udleder både næringsstoffer, lovlige og ulovlige kemikalier.

quote Det er jo ikke raketvidenskab. Vand løber ned af

Kaare Manniche Ebert, biolog, Danmarks Sportsfiskerforbund

At der ikke er sket noget i siden kommunen blev klar over problemet kommer bag på Kaare Manniche Ebert. Han er biolog ved Danmarks Sportsfiskerforbund og siger til TV 2/FYN, at den cocktail af forskellige gifte er noget han nødig vil ind i sin egen krop.

- Eller jeg kan forestille mig, hvad det kan gøre ved mindre børn. Det er dybt rystende, at det findes derude, siger han og kan mildest tialt ikke forstå, at det ikke har været muligt at stoppe udledningen.

- Det er jo ikke raketvidenskab. Vand løber ned af og det skal bare stoppes og renses.

I Kaare Manniche Eberts verden er det således ikke svært, at stoppe udledningen af de giftige sprøjtemidler, men Odense Kommune afventer en national lovgivning på området.

- De skal ikke afvente en lovgivning. De ved de har et problem i Odense Kommune, de kender de mulige konsekvenser af det, så det er bare med at få fingeren ud og få gjort noget, siger Kaare Manniche Ebert og påpeger, at giften vil indgå i fødekæden og ende på fynboernes tallerkner.

Han mener, at løsningen her og nu er at sikre, at spildevandet ikke ender ude i naturen. Han støtter dermed kommunens tanker om, at opstille rensningsanlæg ved kilden - altså at vandet renses på gartnerierne.

I løbet af de seneste to år har By- og Kulturforvaltningens afdeling for Landbrug og Natur besøgt næsten alle gartnerier i kommunen, oplyser afdelingsleder Knud Søndergaard. Det vil sige, at der kigget på spildevandsforholdene på knap 150 gartnerier.

- Vi har også fået lukket en lang række afløb ude på gartnerierne, siger Knud Søndergaard.

Værdierne i vandløbene er dog fortsat forhøjede.

 

Oversigt

    Oversigt