Asylbørn blev vækket med koldt vand i hovedet - styrelse gjorde intet

Udlændingestyrelsen fik at vide, at asylbørnene blev behandlet dårligt i december 2014. Den ringede én gang til kommunen, der afviste problemerne.

Allerede i december 2014 fik Udlændingestyrelsen besked om, at der foregik en ”særdeles hårdhændet behandling af asylbørnene på Langeland”, og som Radio24syv har dokumenteret, har der været tilfælde, hvor asylbørn er blevet vækket ved at få kastet koldt vandt i hovedet eller få trukket madrassen væk under sig.

Alligevel gjorde Udlændingestyrelsen ikke andet end at ringe til Langeland Kommune, der afviste, at sådan nogle problemer fandt sted. Det fortæller Radio24syv

quote Børnene bliver vækket med koldt vand, mens der er meldinger om selvmordstruede børn.

Eva Singer

Eva Singer, der er afdelingschef i Dansk Flygtningehjælp, henvendte sig i 2014 til Udlændingestyrelsen og fortalte om de kritisable forhold.

- Vi får besked fra vores ansatte og fra børnene selv om, at der er noget galt. Børnene bliver vækket med koldt vand, mens der er meldinger om selvmordstruede børn. Der er også alvorlige bekymringer fra lærerne på den skole, hvor asylbørnene går, siger Eva Singer til Radio24syv.

Ringer til kommunen
Herefter tager Udlændingestyrelsen fat i Langeland Kommune over telefonen, men gør ellers ikke mere ved sagen.

- Udlændingestyrelsen fulgte på daværende tidspunkt op på henvendelsen og fik en tilbagemelding fra Langeland Kommune, som ikke var enig i opfattelsen af sagen og ikke fandt, at der var grundlag for bekymringen, skriver kontorchef i Udlændingestyrelsen Thomas Mortensen til Radio24syv. 

Først halvandet år senere beslutter Udlændingestyrelsen at føre tilsyn med driften af Langelands børneasylcentre.

- Det er jo fuldstændig utilstedeligt. Det er at være vidende om, at børn kan være udsat for omsorgssvigt uden at gribe ind, siger Marianne Skytte, der er lektor på Institut for sociologi og socialt arbejde på Aalborg Universitet.

Torsdag var integrationsminister Inger Støjberg (V) i samråd i sagen. Hun vil undersøge sagen nærmere. 

Oversigt

    Oversigt