Blodprøvetjek hjemme: Kemopatienter slipper for at spilde tiden

Kemopatienter kan i fremtiden slippe for unødvendige køreture frem og tilbage til sygehuset.

På Kræftafdelingen på Odense Universitetshospital går man nu i gang med at teste, om kemopatienter selv med et blodprøveapparat kan måle derhjemme, om de kan møde ind til planlagte kemoforløb.  Det skriver OUH. 

Som det er nu, så skal kemopatienter møde ind for at få taget en blodprøve på sygehuset, inden de kan få deres behandling. Og kun hvis blodprøven er god nok, kan patienten modtage kemo.

Men hvis prøven viser, at antallet af hvide blodlegemer ikke er gode nok, så bliver patienten sendt hjem igen uden behandling. Og så skal der gå en uge inden patienten igen kan møde op til en ny blodprøve.

 

To til tre timers transport
Men på OUH vil man altså nu teste, om patienterne selv kan måle antallet af hvide blodlegemener, så de slipper for at køre frem og tilbage uden behandling. 

- I dag bruger patienten og den pårørende hurtigt to til tre timer på at komme til og fra sygehuset for at få taget blodprøverne. Tid som man hellere vil bruge til noget andet og måske mere meningsfuldt for patienten, siger Thea Mattsson, læge og ph.d. ved Odense Universitetshospital.

Thea Mattsson står for testforløbet, som er en del af hendes forskningsarbejde.

Håbet er, at forskningsstudiet kan være et lille skridt på vejen til at se, om man kan tage sin egen blodprøve i hjemmet. I et større perspektiv kan det have betydning for, hvorvidt og hvordan kemobehandlinger kan foregå i hjemmet.

Oversigt

    Oversigt