Blodrøde tal: Fynsk mikrobryggeri i dyb krise

Alle fynske bryggerier har overskud på nær et enkelt. I denne uge forhandler direktøren i Munkebo Mikrobryg med investorer for at redde virksomheden.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Munkebo Mikrobryggeri er i dyb økonomisk krise. 

Selskabet har sidste år haft et underskud på 1,5 millioner kroner og det er gået hårdt ud over egenkapitalen. Den er nu barberet ned til et minus på 1,1 millioner kroner.

Den nuværende ledelse bemærker, at der er "betydelig usikkerhed om den fortsatte drift."

quote Der er benhård konkurrence på markedet og det er ikke nemt at være en innovativ virkomhed i skarp kamp om kunderne

Claus Christensen, stifter og direktør i Munkebo Mikrobryg

Ifølge stifter og direktør Claus Christensen er det salgsdelen, der har fejlet.

- Der er benhård konkurrence på markedet og det er ikke nemt at være en innovativ virkomhed i skarp kamp om kunderne. Nogen gange lykkes det og nogen gange ikke, siger han til TV 2/Fyn.

 

Redningsbåd med penge

I februar smed Medialogic-millionær Kim Turch Hansen ellers en redningsbåd ud. Han tiltrådte som direktør og havde en pose med flere hundrede tusinde kroner med.

Han har sat 600.000 kroner til i Munkebo Mikrobryg, oplyser han i det seneste regnskab fra sit selskab Acarion 

Kim Turch Hansen har den 28. juni trukket sig, og Claus Christensen er igen tilbage som direktør i det skrantende selskab. Han skal nu sikre den tilstrækkelige kapital til at fortsætte driften.

Sidste mulighed for at redde bryggeriet er at få nye investorer til at gå ind med kapital, og onsdag skal forhandlinger med to investorer afgøre bryggeriets fremtid.

 

Anmærkninger fra Fødevarestyrelsen

Den truende økonomiske situation kommer efter en række uheldige sager for Munkebo Mikrobryg. 

Virksomheden fik sidste år anmærkninger fra Fødevarestyrelsen, blandt andet for omtalen af de lokale bryggemetoder. Styrelsen har indskærpet, at man ikke må vildlede forbrugerne.

Virksomheden har flere steder markedsført, at øllet er brygget og tappet på Munkebo Mikrobryg på lokale råvarer med friskt plukket humle eller havtorn, der findes i området.

Men der er ikke tilfældet. Det produceres flere forskellige steder i Danmark og i Polen.

Fødevarestyrelsen har også udskrevet en bøde for manglende egenkontrol for eksport.

 

Fynske udfordringer

Generelt er det ikke nogen guldrandet forretning at drive mikrobryggeri på Fyn. Ørbæk Bryggeri er i en klasse helt for sig selv, og nabobryggeriet i Refsvindinge har også vist indjeningsstabilitet i en længere årrække. 

- På papiret er det kun Munkebo Bryghus, der har problemer med økonomien, men mange af de fynske mikrobryggerier har udfordringer. Konkurrencen er hård, deres indtjeningmargin er lille, og der skal ikke meget til for at skabe ubalance. Selv Bryggeriet Vestfyen i Assens, der omsætter for knap 200 millioner kroner har problemer med bundlinjen, siger TV 2/Fyns erhvervsredaktør Ole Frank Rasmussen.

Status for de fynske bryggerier

Oversigt

    Oversigt