Bløde stole og kafferisteri - her er det nye kulturhus

Helios Teatret i Faaborg genopstår som nyt kulturhus. Nu er det op til foreningen bag stedet at skabe liv i huset.

Allerede når man om aftenen kommer forbi bygningen, kan man straks se, om der er liv i huset. Jo flere mennesker, der er indenfor, jo mere vil lyset uden på huset pulsere.

Kunstner Emil Salto har leveret kunstværket bestående af en lang række LED-lamper, der er fordelt på hele den 500 kvadratmeter store facade. Samtidig er der inde i bygningen monteret sensorer, der opfanger bevægelse og aktivitet. Jo mere liv, der er i bygningen, jo mere vil lamperne udenfor pulsere.

Det er op til Helios Teatrets Biografforening at trække liv ind i huset. De har drevet biografen førhen, men nu har de fået udfordringen at styre både to biografsale, cafeområdet og et mødelokale. Og formand Svend Erik Andersen er slet ikke i tvivl om, at der kommer liv i huset.

- Jeg tror og håber, det bliver et samlingssted for faaborgensere og gæster i Faaborg. Caféen har åbent fra kl. 10, og til filmene starter om aftenen, så det er et sted, hvor der kommer mennesker hele tiden. Det bliver et samlingspunkt, det er helt sikkert, siger formanden. 

Svend Erik Andersen, formand for Helios Teatrets Biografforening.
Svend Erik Andersen, formand for Helios Teatrets Biografforening.
Foto: Christoffer Laubel

 

Et hus med flere muligheder

Helios Teatret blev oprindelig bygget i 1962 og har med svingende succes fungeret som biograf med én sal, der også kunne bruges til koncerter. Men som biograf forpligter man sig til at vise premierefilm et vist antal gange, og med kun én sal har filmene blokeret for at man kunne afholde andre arrangementer.

Det er der rådet bod på nu med en ombygning til 15 mio. kr. 

En ekstra biografsal kan bruges til smalle filmvisninger eller mindre foredrag, og så har den store sal fået nye sæder og splinternyt lydanlæg med 26 højttalere i stedet for de tidligere ni.

- Det er det nyeste og bedste inden for biograflyd. Det er den højeste standard, fortæller den stolte formand.

Huset har fået bagscenerum med port ud til bagsiden af huset. Det betyder, at kunstnere nu har meget lettere ved at læsse teknisk udstyr ind til scenen, hvor det førhen skulle løftes ind gennem hele huset og op ad en lille trappe.

Store sække med kaffebønner ligger klar i caféen i stueetagen. Den skal drives af Torben Wihrenfeldt, der tidligere har stået bag Soze Kaffe Og Thebar i byen. Caféen kan også bruges til mindre kulturelle arrangementer, og med et mødelokale på 1. sal har bygningen en lang række muligheder for kulturelle arrangementer.

Det har været vigtigt for kommunen, der ejer bygningen. Den har skudt 12 mio. kr. i ombygningen, netop for at give bedre rammer for kulturlivet i byen.

- Det betyder meget for kulturlivet i hele kommunen og i særlig grad for Faaborg, at man får et kulturhus, der er up to date, siger Hasse Winther, der er teamleder for kultur i Faaborg-Midtfyn Kommune.

Indvielse med hyldest til Sydfyn

Både lørdag og søndag vil huset være fyldt med indvielsesprogram, blandt andet med besøg af den verdensberømte skuespiller Mads Mikkelsen. Han deltager i visningen af filmen, der for alvor satte Faaborg i gang som filmby, nemlig De grønne slagtere.

Bandet Sunday Karma holdt den sidste koncert, inden huset skulle lukkes for ombygning. Nu er de tilbage og skal være med til at åbne Helios, blandt andet med en nyskrevet hyldestsang til Sydfyn - "Sydfyn hvor hjerterne slår". Bandets tekstforfatter Henrik Melander har skrevet den, og når den skal opføres, får bandets syv medlemmer støtte af musikerparret Harald Haugaard og Helene Blum, ligesom et stort kor fra Ollerup skal være med på scenen.

Vibeke Beckett, der er guitarist i Sunday Karma, er overbevist om, at satsningen på Helios vil få stor betydning for Sydfyn.

- Det kommer i den grad til at smitte af på byen og oplandet, fordi det er så specielt.

 

Anders Pedersen og Vibeke Beckett glæder sig til at genindvie Helios Teatret.
Anders Pedersen og Vibeke Beckett glæder sig til at genindvie Helios Teatret.
Foto: Christoffer Laubel

 

 

 

 

Oversigt

    Oversigt