3.g’ere snydt i baren: Hvor meget betyder alkohol for en fest?

Er alkohol overhovedet nødvendigt og afgørende blandt unge, når de fester med vennerne? Eller kan regeringen problemfrit stramme på aldersgrænsen for køb af alkohol. Det testede vi på et gymnasium.

- Vi bliver rystet sammen, og man bliver tættere med hinanden, siger Lau Wæver, da han sidder rundt om bordet med fem andre fra hans gymnasieklasse i baren i kælderen på ’Det blå gymnasium’ i Glamsbjerg.

Lau Wæver drikker en øl, fordi han og klassekammeraterne fejrer, at eksamensfagene til sommerens studentereksamen er valgt ud.

quote Vi har det sjovere, og det løfter stemningen. Det gør det mere festligt.

Freja Juelsgaard, elev, Det Blå Gymnasium Vestfyn

Hvad han og kammeraterne ikke ved er, at det er en alkoholfri øl, og at de er med i et eksperiment, som skal fortælle, hvorfor alkohol overhovedet er vigtigt, når vi blandt andet samles socialt.

- Det giver bare noget ekstra, at man kan sidde og drikke. Det skaber mere hygge, at man kan sidde med en øl og spille nogle spil, siger Tobias Hogrefe.

Vi har det sjovere 

Eksperimentet kommer i forlængelse af regeringens udspil til en ny sundhedsreform, hvor man skal være ældre, når man vil købe alkohol. Da udspillet blev præsenteret i marts måned, sagde Sundhedsstyrelsen samtidig, at unge under 18 år slet ikke skulle drikke alkohol, fordi det skader deres endnu ikke udviklede hjerne.

Et forslag og en udmelding, der ikke just faldt i god jord hos de fynske unge. Dels fordi de finder andre løsninger på at købe alkohol, og dels fordi de siger, at det gør meget ved fællesskabet og hyggen at drikke øl – med alkohol.

Da eleverne i fejringen af sommerens eksamensfag efter to til tre fadøl fandt ud af, at de var alkoholfrie, blev de da også en anelse skuffede.

- Vi havde det også sjovt nok, men hvis vi skulle blive siddende her i to timer, så havde det været sjovere, hvis der var alkohol i, siger Emilie Leonora Breide.

- Det betyder jo nok ikke det store, at der er alkohol i. Vi har det sjovere, og det løfter stemningen. Det gør det mere festligt, siger Freja Juelsgaard.

Kunne I finde på at tage til en fest, der var alkoholfri?

- Argh, det ved jeg ikke. Den er lidt svær, synes jeg. Det kunne vi nok ikke, siger Dothea Benedikte Pedersen, som heller ikke bifalder forslaget om ny aldersgrænse på køb af alkohol.

Kort tid efter afsløringen af de alkoholfrie øl, droppede eleverne det kongespil, beerpong og kortspil, de havde sat gang i. Fadølsglassene blev efterladt halvfulde, og eleverne fandt hurtigt vej ud af baren.