Børn mistrives ulovligt længe i Svendborg

Medarbejderne i Familieafdelingen i Svendborg mistrives så voldsomt, at de ikke formår at tage sig af kommunens allersvageste børn inden for lovbestemt tidsfrist.

Svage og udsatte børn i Svendborg Kommune må vente længere på hjælp, end loven tillader. 

Siden marts 2016 og frem til 17. marts i år vurderer Svendborg Kommune, at der skal gennemføres børnesamtaler i 156 sager. I 48 procent af tilfældene formår Familieafdelingen i kommunen dog ikke at overholde tidsfristen på fire måneder. Dermed venter 75 børn i mistrivsel ulovligt længe på en undersøgelse. 

Det viser dokumenter fra Svendborg Kommune, som TV 2/FYN er i besiddelse af.

Det får konsekvenser for børnene, mener socialrådgivernes formand i Region Syddanmark, Anne Jørgensen.

- Selvom de er blevet spottet af deres lærer, pædagoger, nabo eller andet familie, der har reageret på, at her går det rigtig skidt, fastholdes barnet i dårlig trivsel, siger hun. 

- De børn og familier, vi er sat i verden for at hjælpe, kommer til at vente i længere tid, før de får den hjælp, som loven siger, de skal have med det samme, fortæller Anne Jørgensen. 

Ifølge dette dokument overtrådte Familieafdelingen i Svendborg Kommune loven 75 gange på et år fra marts 2016 til 2017.
Ifølge dette dokument overtrådte Familieafdelingen i Svendborg Kommune loven 75 gange på et år fra marts 2016 til 2017.
Foto: Pernille Gram

Stresset personale

I Svendborg er Familieafdelingen, der behandler sagerne, nærmest i opløsning. En arbejdspladsvurdering viser, at medarbejderne mistrives og stresses, og at afdelingen i længere tid har haft problemer med dårlig ledelse og ophobning af sager. 

Det er ifølge formanden årsagen til lovovertrædelser i Familieafdelingen. Hun kritiserer derfor kommunen for ikke at leve op til deres ansvar og tilføre mere personale til afdelingen. 

- Der er en lovgivning, der ikke er til diskussion. Den gælder i alle kommuner, og politikerne i hver kommune og ledelsen i Familieafdelingen har selvfølgelig et ansvar for, at den lovgivning bliver overholdt, siger Anne Jørgensen. 

- Det er meget kritisk

Konstitueret leder af Familieafdelingen, Finn Boye, har ikke ønsket at stille op til tv-interview. Det har til gengæld formanden for Børne- og Ungeafdelingen i Svendborg Kommune, Mette Kristensen (V).

- Det er selvfølgelig bekymrende og meget kritisk, at vi ikke kan overholde tidsfristerne. Det blev vi orienteret om allerede sidste år og handlede også på det tidspunkt. Det fik nogle ledelsesmæssige konsekvenser, og vi iværksatte nogle forskellige initiativer, der skulle gøre, at det her skulle rettes op, siger hun. 

- Desværre må vi konstatere, at det ikke er gået så hurtigt, som vi politisk ønskede det, siger Mette Kristensen. 

Mette Kristensen kan ikke svare på, hvor mange ressourcer Familieafdelingen skal tilføres for at nedbringe antallet af sager. Hun har tillid til, at den konstituerede leder formår at ændre strukturen i afdelingen. 

Oversigt

    Oversigt