Børn på 15 år skal på jagt efter job

For første gang er elever helt ned til 15-års alderen med på Jobmesse Fyn. Over 800 unge folkeskoleelever skal i år møde virksomheder og uddannelser

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I 9.C på Rosengårdskolen glæder de 22 elever sig til en dag ud over det sædvanlige. Selvom de yngste af dem kun er 15 år gamle, skal de ud og snuse til jobmarkedet.

Det er første gang, elever fra fynske 9. klasser er med på Jobmesse Fyn, og de har taget godt imod invitationen.

- Jobvalget ligger meget fjernt for dem, så det er godt, de kommer ud og snuser til det. Vi skal have åbnet nogle flere forestillinger for dem. Der er meget mere derude, end de ved og kan forestille sig, siger lærer Lene Junker. 

quote Vi skal have åbnet nogle flere forestillinger for dem. Der er meget mere derude, end de ved og kan forestille sig

Lene Junker, lærer på Rosengårdskolen 

Antallet af unge på messen slår alle rekorder. Over 800 skoleelever fra 31 forskellige skoler på Fyn er tilmeldt messen. Det er en stigning på 300 flere elever i forhold til sidste år.

-Jeg kan godt selv huske, hvor diffust det var som 15-årig at tænke på fremtidige jobmuligheder. De er jo nogle andre steder i deres liv nu, og det er de nære ting, der fylder. Kammerater, venner og så videre, siger lærer Lene Junker.

Digitale missioner

Messen åbner klokken 10, men eleverne møder op klokken 12. Når de tjekker ind, får de udleveret en række opgaver eller missioner, som medarbejderne fra "Den grønne boks" har udarbejdet.

Opgaverne skal løses digitalt, for eksempel skal de finde to industrivirksomheder, der tilbyder lærerpladser. Her skal eleverne undersøge, hvilke fagområder det er indenfor.

De skal også interviewe byggefirmaer om, hvilke faggrupper de har ansat.

Missionerne løser de ved at tage et billede eller optage en kort video. Løsningerne på de forskellige missioner skal eleverne lægge op i en lukket Facebook-gruppe oprettet til Jobmessen.

De digitale missioner skal bringe de unge rundt i alle zoner og brancher på messen.

-Vi skal sikre os, at der ikke bare går kuglepenne og karameller i den. Ved at bruge mobilen og et medie som Facebook håber vi at kunne fange deres interesse, siger UU-vejleder Jørgen Bang Jensen.

Selma, Annabell, Edna, Jack og Salman fra 9.C på Rosengårdskolen har arbejdet målrettet med jobvalg siden 7. klasse Foto: Lene Junker
Selma, Annabell, Edna, Jack og Salman fra 9.C på Rosengårdskolen har arbejdet målrettet med jobvalg siden 7. klasse Foto: Lene Junker
Foto: Lene Junker/arkivbillede

Gymnasiet rangerer højt

9.C har arbejdet målrettet med jobvalg siden 7. klasse, hvor de blandt andet har kigget på jobvalg inden for familien. I 8. klasse har de deltaget på uddannelsesmesser og på introduktionskurser til forskellige uddannelser.

Deres egen interne opgørelse over uddannelser sidste år peger i høj grad på gymnasiet som det foretrukne.

Valg af uddannelse i 9.C

Kun fem af dem valgte en erhvervsuddannelse. 

Flere brancher står ellers akut og mangler faglært arbejdskraft. Det gælder blandt andet på Lindø, inden for byggeindustrien og i robotbranchen. Vognmændene forventer at mangle op mod 2500 chauffører i løbet af i år.

Sidst på skoleåret i år skal 9.C bekræfte eller ændre deres uddannelsesvalg. 

Lærer Lene Junker mener, tre timer på jobmessen er givet godt ud i forhold til at åbne døre til nye muligheder.   

-Jeg har selv prøvet mange forskellige job og er i dag langt væk fra det job, jeg startede med. Det er optimalt, hvis vi kan få eleverne til at tænke sådan, at de også kan flytte sig, siger Lene Junker.

Jobmesse Fyn 2017 består af omkring 130 virksomheder, virkarbureauer og uddannelsestilbud. Sidste år deltog 5500 ledige og unge på messen.

 

 

 

Oversigt

    Oversigt