Måske har du også undret dig: Derfor skal børnehaveklasserne ikke testes

Alle elever pånær børnehaveklasserne opfordres til to ugentlige screeningstest. Hvorfor de mindste elever er undtaget, giver sundhedsministeren nu en forklaring på.

I snart to uger har landets folkeskoleelever været tilbage i klasselokalerne efter at være blevet sendt på hjemmeundervisningen op til juleferien.

Med den fysiske tilbagevenden til skolerne følger også en opfordring fra Børne- og Undervisningsministeriet om, at alle elever og ansatte lader sig teste to gange om ugen.

Flere har dog bemærket, at opfordringen kun omfatter elever fra første klasse og opefter og dermed ikke børnehaveklasserne.

Hvorfor det forholder sig sådan, giver sundhedsminister Magnus Heunicke (S) nu en forklaring på i et skriftligt svar på baggrund af et såkaldt paragraf 20-spørgsmål, som er stillet af venstremanden Sten Knuth.

Her skriver Heunicke, at opfordringen er lavet på baggrund af Sundhedsstyrelsens vurdering, som lyder:

- At 0.-klasserne ikke bør omfattes af de regelmæssige screeningstest, fordi det generelt er svært at teste mindre børn. Desuden er 0.-klasserne stadig så nye i skolen, at ugentlige screeningstest vurderes til at udgøre en ekstra belastning for børnenes trivsel og skoleoplevelse.

Gratis selvtest

Som led i opfordringen om to ugentlige screeningstest har alle elever og ansatte mulighed for at få udleveret gratis selvtest på skolen.

Dette gælder også for børnehaveklasseeleverne, som derfor stadig har mulighed for at blive testet regelmæssigt, selvom de ikke er omfattet af opfordringen.

- Endelig anbefales børn i 0. klasse på lige fod med øvrige klassetrin at følge Sundhedsstyrelsens generelle smitteforebyggende råd, herunder at blive hjemme og blive testet, hvis de får symptomer på covid-19, skriver Magnus Heunicke.

Udover to screeningstest om ugen opfordres alle elever og ansatte desuden til at blive testet, hvis de er øvrige kontakter til en smittet person. Da der er tale om en opfordring, betyder det dog, at skolerne ikke må kræve eller føre kontrol med, hvorvidt eleverne efterlever testningen. 

Oversigt

    Oversigt