I det fynske folks tjeneste

Børneland på festival: Det er forældrene, der er udfordringen

Det er ingen sag at holde øje med flere tusind børn - hvis de bare lod deres forældre blive hjemme.

Foto: Anders Høegh

Foto: Anders Høegh

Foto: Anders Høegh

Foto: Anders Høegh

Foto: Anders Høegh

Foto: Anders Høegh

Foto: Anders Høegh

1 af 7

25.000 kvadratkilometer har festivalsgæsterne i alderen 2 til 12 år at boltre sig på i Langelandsfestivalens Børneland, og her tager de såkaldte børnetæmmere sig af de yngste festivalgæster. 

- Børnetæmmerne skal selvfølgelig kunne lide at have med børn at gøre. Deres primære opgave er at guide børnene igennem de mange aktiviteter og gøre festivalen til en god oplevelse for dem. Vi har rum, plads og tid til alle her i Børneland, fortæller Jeanette Nielsen, som er områdechef for Børneland på Langelandsfestival. 

Der er mellem 8.000 og 9.000 børn på festivalen, og selvom en stor del af dem lægger vejen forbi det store børneområde, er det ifølge Jeanette Nielsen ikke børnene, der er udfordringen. 

- Det er faktisk forældrene. Med så mange børn vil der naturligvis være noget ventetid, fx ved snobrødsbagningen må man lige vente på, at dem før har fået bagt deres brød ordentligt. Og der kan forældrene godt blive utålmodige og gå over til andre ting. Børnene kan sagtens sidde i kø, forklarer Jeanette Nielsen. 

Barn kan tæmmes

Cirka 300 frivillige børnetæmmere står til rådighed for alle gæster i Børneland og sørger for at børnene føler sig trygge og sikre. Børnetæmmerne tilbyder at holde opsyn med børnene i op til 2 timer. Det er dog forbeholdt de børn, der har smidt bleen. 

Læs også Langelandsfestivalen holder liv i byens butikker resten af året

Med så mange børn og så mange aktiviteter samlet på et sted kunne man forestille sig, at førstehjælpskassen næsten lå stille, men det er meget begrænset, hvad der sker af ulykker. 

- Selvfølgelig har der været et par skræmmer i de 27 år, vi har været i gang, men det er ikke noget, vi ikke kan klare med et plaster. De mange børn taget i betragtning er det det meget begrænset, hvad der er af uheld, siger Jeanette Nielsen. 

Aktiviteter til mere end en uge

Da festivalen startede i 1991, var børnelandet allerede en del af festivalen, dog kun med syv til otte aktiviteter på legeplads-niveau. 

Nu er der et fuldt festivalprogram til børnene. Indtil onsdag har børnene kunnet underholde sig med hoppepuder, minifodbold og en cykeltrafikby, hvor de kan få kørekort. Derudover har de også mulighed for at hygge med popcorn og snobrød ved lejrbålet. 

Læs også Årets korteste interview? Tavse børn på Langelandsfestival

Børneland følger musikken, og derfor tog aktivitetsniveauet også til onsdag, hvor ”Gør det selv-Tømrerland”, smykkeværkstedet, maleværksted, bolsjeværkstedet, sminkeboden og meget, meget mere giver børnene mulighed for at boltre sig i kreative aktiviteter. 

- Der er så mange aktiviteter, at man ikke kan nå det på én dag, og derfor er der rigtig mange gengangere. Rollespil og fodbold er det, der hitter mest. Og rollespillet tiltrækker faktisk både drengene og pigerne, fortæller Jeanette Nielsen. 

Rollespil er en af de mest populære aktiviteter i Børneland. Foto: Anders Høegh

TV 2/FYN sender live fra Langelandsfestival hele ugen. Torsdag aften foregår det i Børneland, hvor Xander underholder til Børnedisko.