Boligminister om udsmidning: Meget vigtig dom

Udsmidningsdommen fra Højesteret beskytter lejernes tryghed, vurderer boligminister Carsten Hansen (S).

Boligminister Carsten Hansen (S) glæder sig over, at boligforeninger med Højesterets dom torsdag kan smide familier ud af deres forening, hvis de truer trygheden i boligområdet.

- Dommen slår fast, at hensynet til lejernes tryghed er meget væsentlig. Jeg synes, det er en meget, meget vigtig dom.

- Jeg er meget tilfreds med, at boligejerne nu får den mulighed, når der er tale om trusler mod liv og helbred, siger Carsten Hansen til Ritzau.

Højesterets dom omfatter to familier, der er blevet smidt ud af Brabrand Boligforenings lejligheder i Gellerupparken på grund af deres børns kriminalitet.

Retten gav boligforeningen medhold i, at det er lovligt at smide beboere ud af hensyn til de øvrige beboere i områdets sikkerhed.

Boligministeren finder det retfærdigt, at forældrene betaler prisen, hvis deres børn laver særlig grove overtrædelser af husordnen.

- Med den her dom har familierne et juridisk ansvar for at holde styr på deres børn. Det, synes jeg, er helt rimeligt.

- Man får et værktøj, der kan sætte ind overfor kriminalitet, og som beskytter alle andre beboere i området, siger Carsten Hansen.

Han understreger, at boligforeningernes nye redskab kun skal bruges i meget grove tilfælde, men at det på grund af den hårde konsekvens også får en præventiv effekt mod mindre husordensovertrædelser.

Også Aarhus' borgmester, Jacob Bundsgaard (S), er tilfreds med dommen, som han kalder et skridt i den rigtige retning for at udvikle de udsatte boligområder.

Diskussionen i retten gik på, hvorvidt opsigelsen af lejemålene i Gellerup strider imod menneskerettighederne. Den siger, at det er enhver borgers ret at have et familieliv.

Sagen har nu udløst samme resultat i både byretten, Vestre Landsret og Højesteret. Familierne overvejer nu, om de skal tage sagen til menneskerettighedsdomstolen.

Oversigt

    Oversigt