Din bopæl er afgørende: Så lang er ventetiden hos speciallægen

Der er stor forskel mellem regionerne på, hvor hurtigt man får tid hos en speciallæge. Børn i Region Syddanmark venter i gennemsnit 17 uger længere på at komme til speciallæge, end landets øvrige børn gør.

Din bopæl afgør i høj grad, hvor længe du skal vente på en psykiater, hudlæge eller anden slags speciallæge.

I Region Syddanmark venter børn i gennemsnit 21 uger på at komme til speciallæge, mens resten af landets børn venter mellem fire og seks uger. 

Til gengæld kan børn og unge i regionen komme til psykiater efter to måneders ventetid. I Region Nordjylland får børn og unge psykiatrisk hjælp efter otte måneders ventetid.

Det skriver Ugebrevet A4, som har udarbejdet en ny opgørelse over ventetider til speciallæger på baggrund af en aktindsigt i Danske Regioner.

17 ugers forskel

Foruden psykiatere og børnespeciallæger er der forskelle på ventetiden til landets hudlæger, gynækologer, kirurger, reumatologer (gigtlæger), øjenspecialister og øre-, næse- og halslæger. 

Ventetider (Antal Uger)SjællandSyddanmarkNordjyllandHovedstadenMidtjylland
Børne- og Ungdomspsyk.178,03519,732,6
Dermatologi1511238,516,4
Gynækologi618147,19
Kirurgi3174,32,32,7
Ort. Pæd.kirurgi3157,55,23,3
Psykiatri181338,313,337,5
Pædiatri6215,84,24,2
Reumatologi8819,59,411,6
Øjenspecialet2216271719,3
Øre, næse og hals7115,64,510,3
GENNEMSNIT10,513,8189,1214,7

Kan du ikke se hele grafen? Klik her.

Region Syddanmark har landets længste ventetider på fem ud af ti områder. Det kan således vare længe, fra du får en henvisning fra din praktiserende læge, til du kan få en tid hos speciallægen.

Regionens gynækologer har en ventetid på 18 uger, specialkirurgerne har en 17 uger lang venteliste, og ortopædkirurgerne en venteliste på 15 uger. Børnespeciallægerne har 21 ugers venteliste, mens øre-, næse- og halslægerne har 11 ugers ventetid.

Den længste ventetid sammenholdt med landets øvrige regioner er på børneområdet. Her er der 17 ugers forskel fra Region Syddanmark og Region Hovedstaden og Region Midtjylland, hvor børn kan få hjælp efter i gennemsnit 4,2 uger.

- Dækningen svarer ikke til behovet

Lektor Henrik Brønnum-Hansen fra Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet påpeger, at der generelt mangler speciallæger i de områder i landet, hvor flest borgere bliver ramt af sygdomme eller andre lidelser.

Derfor er der nogle steder lange ventetider.

- Det er et problem, når dækningen ikke svarer til behovet. Det ser ud til, at der er steder i landet, hvor behovet ikke bliver dækket i samme grad som andre steder.

- Derfor bliver det ens adresse, der afgør, hvor længe man skal vente på at få behandling for sin sygdom, siger Henrik Brønnum-Hansen til Ugebrevet A4. 

Ifølge Ugebreve A4 kan der være helt op til 17 ugers forskel mellem regionerne.

- Ikke acceptabelt 

Sundhedsordfører hos Dansk Folkeparti Liselott Blixt mener, at forskellene er et stort problem.

- Det er ikke acceptabelt, at vi har de forskelle, når vi alle sammen siger, at vi skal have lighed i sundhed, siger hun til Ritzau og uddyber:

- Vi har speciallæger, som gerne vil oprette sig på et ydernummer. Men de kan ikke få det, fordi regionerne ikke udbyder de ydernumre.

Også sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S) ærgrer sig over forskellene. Til Ugebrevet A4 kalder han det for "en fuldstændig urimelig situation".

Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) afviser, at der i regionerne mangler penge til at sørge for kortere ventetider til speciallægerne.

- Vi har sat ind med en lang række initiativer til at understøtte et nært og sammenhængende sundhedsvæsen.

- På den baggrund virker det lidt nemt bare at affærdige denne vigtige problemstilling med, at der mangler penge, skriver hun til Ugebrevet A4

Oversigt

    Oversigt