Borgmester byder gift velkommen

Sidste år fik Kommunekemi i Nyborg afslag på at importere og destruere HCB-gift fra Australien. Nu prøver Kommunekemi igen, denne gang kommer HCB'en fra Ukraine

Igennem 30 år har Ukraine oparbejdet et lager på op mod 22.500 ton HCB blandt andet ved produktion af opløsningsmidler.

I en rapport fra FN og Europa-kommissionen beskrives situationen som værende tæt på en "miljøkatastrofe".

FN's Miljøprogram, UNEP, står bag oprydningsarbejdet i Kalush, har sidste år sendt de første 8500 ton HCB til forbrænding hos et engelsk firma.

Og nu overvejer Kommunekemi i Nyborg at byde ind på opgaven.

I Europas baghave

- Vi har mulighed for at destruere affaldet på en miljømæssig forsvarlig måde. Og der er stor forskel på de australske affald og så det her. Her er der tale om en igangværende miljøkatastrofe. Og så ligger Ukraine ikke på den anden side af jorden, men nærmest i Europas baghave, siger adm. direktør Carsten Fich fra Kommunekemi i Nyborg.

Borgmester byder velkommen

- Jeg syntes, der er en meget stor forskel på sagen fra Australien og den her sag. Her er FN gået ind i sagen, og vi har her i Nyborg en internationalt anerkendt virksomhed, der kan afhjælpe problemer. Så syntes jeg der er meget fornuftigt, at de byder ind på opgaven, siger Nyborgs borgmester Erik Christensen, Soc.dem.

Bør løses på stedet

- Efter min bedste overbevisning bør problemer løses i Ukraine. Vi bør hjælpe dem med at opbygge denne teknologi i Ukraine. Hvis man opfører et anlæg i Ukraine, der kan destruere HCB, så vil der være rigeligt at lave med at destruere HCB fra hele Østeuropa, siger Jens Ellegaard, talsmand for Nej til Toksiner i Nyborg.

Oversigt

    Oversigt