Borgmester ved rockerborg: Flyt klubhusene ud af byen

Odenses nye borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), ønsker, at en ny bandepakke gør det muligt at flytte bandeklubhuse væk fra boligområder. Et redskab, som direktøren for Fyns Politi også gerne vil have i værktøjskassen.

Bandekonflikten på Fyn har været i gang siden et Black Army-medlem i august skød mod en tysk Hells Angels-rocker på en tankstation på Nyborgvej i Odense. Siden er der blevet affyret flere skud mod de to banders klubhuse.

Odenses nye borgmester, socialdemokraten Peter Rahbæk Juel, kom tirsdag med en klar opfordring til partierne i Folketinget, der forhandler en ny bandepakke.

- Det gælder om at stresse banderne - inden for Grundlovens rammer - og at få gjort det svært for banderne. Det skal blandt andet være lettere at flytte bandernes klubhuse væk fra boligområder, siger Peter Rahbæk Juel.

Har lukket bandeklubhuse

Fyns Politi har gennem det sidste halve år gjort flittigt brug af muligheden for at indføre visitationszoner og lukke bandernes klubhuse. Men politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversen fra Fyns Politi ser gerne, at der kommer nye værktøjer til politiet.

- Det ville være rart at have en lovhjemmel til at kunne få bandeklubhusene ud af beboede områder, så beboerne kan være i fred og ro, siger Kit Claudi Grøn-Iversen.

Og det ønske ser Odenses borgmester også gerne gennemført. Han tog selv gåturen fra en af kommunens børnehuse, Kernehuset, og de 200 meter hen til Hell Angels klubhus på Pedersmindevej sammen med TV2/FYNs reporter.

- På Petersmindevej har vi et børnehus med masser af børn og forældre, der kommer til hver dag, og 200 meter derfra ligger der en rockerborg. Det gør jo, at den her daginstitution og de mennesker, der bor der, er i skudlinien. Derfor vil jeg gerne på Odenses vegne råbe Christiansborg op, siger Peter Rahbæk Juel.

Strammere lovgivning for zoner og bøder

Politiet har i dag mulighed for at udstede et såkaldt zoneforbud, hvor politiet kan bede navngivne personer om at holde sig væk fra bestemte områder.

- Problemet er, at det er meget svært at håndhæve. Når vi træffer nogen i zonen, der har zoneforbud, så skal vi rejse en sigtelse, det skal for en dommer, og der kommer en dom. Så går der lang tid inden afsoningen, og så er sommeren længe væk, siger politidirektør Kit Claudi Grøn-Iversen fra Fyns Politi.

Så politidirektøren ser gerne, at der bliver gennemført en hurtigere proces omkring overtrædelse af zoneforbud.

- Det kan være som ved grundlovsforhør, hvor vi kan få en straksdom. Så ville det være rigtig effektfuldt, siger Kit Claudi Grøn-Iversen.

Det er også svært for Fyns Politi at komme efter den bandekriminalitet, der i dag kun er bødebelagt.

- Der er mange provokationer i det daglige, som det er vanskeligt for os at komme efter. Det er sådan, at hvis man har en solvens-erklæring, så er det svært for os at indkræve bøden og håndhæve de her bøder, siger politidirektøren.

Det betyder, at sager skal op på hæfte eller fængselsstraf, før politiet for alvor kan komme efter banderne.

- Derfor vil det være rart, hvis politikerne, der forhandler bandepakken, ser på en løsning på det, siger Kit Claudi Grøn-Iversen.

 

 
Fotograf: Ken Petersen

 

Oversigt

    Oversigt