Borgmester om kritik: Har jeg kun skuldertræk tilovers for

Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel, får kritik for at møde op i Retten i Odense til retssagen mod tre medlemmer af Black Army. Kritikken påvirker ikke borgmesteren, der fortæller, at han mødte op for at vise støtte til vidnerne.

Odenses borgmester, Peter Rahbæk Juel (S), mødte torsdag morgen op ved Retten i Odense for at overvære retsmødet mod de tre medlemmer af banden Black Army, der er tiltalt for trusler og pengeafpresning mod fem tatovører i det centrale Odense.

- Retssagen er en del af det opgør med banderne, som vi er i gang med her i Odense. Black Army er gået langt over stregen. De har afpresset tatovører, truet hjemløse og styrer et narkomarked på en brutal måde. Vi viser med retssagen, at kommunen, politiet og retssamfundet er et større og stærkere fællesskab end deres kriminelle fællesskab, sagde Peter Rahbæk Juel, inden retsmødet gik i gang klokken 09.30. 

Kritik af Rahbæk Juel

Borgmesterens fremmøde og udtalelser til pressen inden retsmødet fik en af de tre mænds forsvarer, advokat Mette Grith Stage, til undervejs i retsmødet at kritisere og kommentere på borgmesterens rolle.

Blandt andet sagde Mette Grith Stage, som Peter Rahbæk Juel i en måneds tid har haft en mindre konflikt kørende med, at hun var forarget over, at borgmesteren var til stede, og at han allerede inden udfaldet af retsmødet havde udtalt sig om sagen til medierne.

Grith Stage pointerede, at borgmesteren til TV 2/FYN inden retsmødet havde sagt, at han håbede, at 'vi vandt'.

Helt præcis sagde Peter Rahbæk Juel: "Vi skal vinde denne retssag, og det er jeg også sikker på, at vi gør," da han talte med TV 2/FYNs reportere ved Retten i Odense.

 

Kritik fra flere sider

Mette Grith Stage støttes af Henrik Stagetorn, der er tidligere formand for Landsforeningen af Forsvarsadvokater, kritiserer Odenses borgmester. 

- Jeg opfatter det som utidig indblanding fra Peter Rahbæk Juels side. For det første tror jeg, at Odense Kommune har så store udfordringer, at han kunne bruge sin arbejdsdag meget bedre end at sidde i retten. For det andet lægger han et indirekte pres på domstolen. Forestiller man sig, at en af domsmændene er ansat i kommunen, så er det jo lidt specielt, at ens chef forinden har udtalt, hvilket resultat han gerne ser. Det er ret usædvanligt at folk, der ikke er aktør eller pårørende, dukker op i retten og giver interview forinden, fortæller Henrik Stagetorn.

quote Det kan jeg kun trække på skuldrene af.

Peter Rahbæk Juel, borgmester, Odense

Han påpeger samtidig, at borgmester Peter Rahbæk Juel som udgangspunkt ligesom alle andre borgere også har ret til at overvære retsmødet. Det ifølge Henrik Stagetorn bare ikke det, han gjorde, da han inden retsmødet gav interviews om sagen.

- Han stiller ikke op til interview i sin egenskab som bosiddende i Odense Kommune, men i sin egenskab som borgmester, siger Henrik Stagetorn.

Skuldertræk til overs for kritik

Kritikken fra de to forsvarsadvokater lader dog til at prelle helt af på Peter Rahbæk Juel. Til TV 2/FYN siger borgmesteren, at han ikke giver meget for Mette Grith Stages kritik, som hun fremførte under retsmødet.

- Det kan jeg kun trække på skuldrene af. Det er måske let nok at sige, når man kommer ind til byen ude fra og bare er forsvarer. Jeg bor i byen til daglig, jeg møder borgere på gaden til daglig, som er bekymrede og bange for det bandeuvæsen, vi har her i byen, siger Peter Rahbæk Juel.

- Her i byen der står vi sammen, og det vil jeg gerne vise i dag ved mit tilstedevær for at bakke vidnerne op, siger Peter Rahbæk Juel.

Dommen afsiges fredag klokken 11.30 i Retten i Odense. 

Oversigt

    Oversigt