Borgmester: Rige kommuner har ingen penge

De rigeste kommuner kan ikke betale mere i udligning, end de allerede gør, siger Hørsholms borgmester.

Det er ikke hos landets rigeste kommuner, man kan finde pengene til at finansiere den eksplosive vækst i udgifterne til passiv forsørgelse, man oplever i Udkantsdanmark.

Det slår Hørsholms borgmester, Morten Slotved (K), fast, efter at hårdt pressede kommuner som Lolland, Bornholm og Langeland i Ugebrevet A4 har efterlyst en reform af udligningsreglerne.

- Det er håbløst at sige, at vi bare må tage lidt mere fra de rige, for der er ikke flere rige kommuner i Danmark. Man kan ikke klippe håret af en skaldet, og vi har ikke mere at komme med, siger Morten Slotved til Ritzau.

Tal fra Arbejdsmarkedsstyrelsen viser, at krisen har trukket Danmark mere skævt. Hvor udgifterne til forsørgelse af ledige i Allerød ligger på 4438 kroner per borger i arbejdsstyrken, har Lolland Kommune udgifter for mere end 20.000.

Forskellen er blevet markant større de sidste tre år i takt med, at antallet af arbejdsløse er vokset. Men har nogle kommuner brug for flere penge, må de hæve skatten, foreslår Morten Slotved.

- Hvis man kommer til Hørsholm, vil man blive overrasket over det serviceniveau, vi har. Vi gør rent hos pensionisterne en gang i måneden. Det er det niveau, vi er nede på, for vi har ikke råd til mere. Vi er presset i bund, siger Morten Slotved.

Økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) siger til Ugebrevet A4, at hun vil justere udligningsreformen.

Men den nye aftale kan ikke indeholde krav om, at de mest velstillede kommuner skal betale mere i udligning, slår Hørsholms borgmester fast.

- Det forarger mig, at man bare siger "send flere penge". Det er ikke udligningen, der redder nogen længere. Det handler om, at vi i alle kommuner begynder at have mådehold med vores udgifter, lyder det fra Morten Slotved.

Oversigt

    Oversigt