Første velfærdsmøde: Borgmester vil have alle idéer på bordet

Borgerne skal komme med idéer til, hvordan man løser et af de største problemer, Odense Kommune står over for - velfærden er under pres. Onsdag blev det første velfærdsmøde afholdt på Hunderupskolen.

I løbet af de næste ti år stiger antallet af ældre og børn i Odense Kommune. Det betyder, man har brug for mindst 1100 flere ansatte i byens daginstitutioner og ældrepleje. 

Derfor har borgmester Peter Rahbæk Juel (S) inviteret samtlige borgere i kommunen til såkaldte velfærdsmøder. Indtil videre har omkring 1400 tilmeldt sig, oplyser han. 

"... vi skal drøfte, hvad der skal til for sikre den nære velfærd i fremtiden," hedder det blandt andet i invitationen. 

Selvfølgelig skal vi involvere borgerne

Peter Rahbæk Juel mener, at det er en selvfølgelighed, at borgerne i kommunen bliver involveret på den måde, møderne lægger op til

- Langt de fleste penge i kommunen bruger vi på ældre og på børn, og vi ved, det er det, der betyder noget for allerflest, så selvfølgelig skal vi da involvere borgerne, når vi skal tage nogle beslutninger, der kan have vidtrækkende konsekvenser, for noget af det, der betyder allermest for dem, siger Peter Rahbæk Juel. 

Er det sådan, så folk på de her møder kan række hånden op og sige, "I skal skære på det" eller "I skal ikke skære på det", og så kan man en-til-en se det i den beslutning, byrådet tager?

- Det kommer jo helt an på, hvad der bliver sagt. Alle gode idéer er meget velkomne. Jeg er sikker på, vi er meget lydhør, siger borgmesteren. 

- Jeg tror, vi kommer til at opleve, at borgerne har mange forskellige synspunkter, som måske ikke går i samme retning allesammen. Men det er jo det, der er ved den her forsamlingshussamtale, som vi virkelig har fået vakt til live her i Odense, siger han. 

Mødernes dagsorden er ambitionerne for kommunens velfærd, ligesom man skal drøfte de anbefalinger, den særligt nedsatte velfærdstaskforce er kommet med.

Taskforcen offentliggjorde sine anbefalinger 25. juni. De går blandt andet ud på at skaffe flere velfærdsmedarbejdere, bremse opdelingen af Odense og ændre kommunens skolestruktur. 

- Nu har vi hørt, hvad eksperterne synes er vigtigt, nu vil vi gerne høre, hvad borgerne synes er vigtigt. Så har vi både eksperterne og borgernes udsagn, og det vil vi tage med i vores proces, siger Peter Rahbæk Juel. 

De otte anbefalinger: 

Politikerne bestemmer stadig

I invitationen til møderne bliver det understreget, at det i sidste ende er politikerne, der beslutter, hvordan man indretter velfærden, men man lover at tage idéer og forslag med til forhandlingerne om en en velfærdsplan for 2030. 

- Vi er jo valgt til at tage ansvaret, og det må vi tage på os. Vi kan ikke møde op her og så skubbe det ud på dem, der nu møder frem her på Hunderupskolen en onsdag aften. 

- Vi skal lytte og lytte, og på et tidspunkt skal vi sige, nu har vi de input, vi skal have. Så er det jo de økonomiske rammer og den politiske vilje, der afgør, hvad vi kan gøre. 

Udover velfærdsmøderne har borgmesteren oprettet et borgerråd på 99 tilfældigt udvalgte odenseanerne, der ligeledes skal komme med deres bud på, hvordan man kommer velfærdsudfordringerne til livs.

 

 

Her foregår møderne

 

 

Oversigt

    Oversigt