Børns mangel på motion kan give dårlig ryg

Fysisk aktive børn kan undgå rygsmerterne viser dansk undersøgelse. Børn fra Svendborg skal nu være med i ny større motionsundersøgelse.

Mangel på motion kan være en vigtig forklaring på, at over halvdelen af danskerne har oplevet rygsmerter inden de er 20 år, skriver Berlingske Tidende.

Børn, der ikke bevæger sig ret meget, har rundt regnet tre gange så stor risiko for at få rygsmerter som børn, der er meget fysisk aktive, viser ny undersøgelse.

Overlæge, ph.d. Niels Wedderkopp og kolleger har målt, hvor meget børn har bevæget sig ved hjælp af en avanceret skridttæller, et såkaldt accelerometer.

Omkring 300 ni-årige børn blev udstyret med motionsmålerne, og tre år senere viste der sig en klar sammenhæng mellem bevægelsesmønster og rygproblemer.

Og ifølge Niels Wedderkopp var resultaterne temmelig overbevisende.
De mest aktive havde markant mindre bøvl med ryggen end dem, der ikke bevægede sig så meget. 

Den ny undersøgelsen i Svendborg kommer til at omfatte 1.500 elever fra 0. til 4. klasse på ti skoler i Svendborg, og de første resultater vil foreligge næste år. Halvdelen af eleverne får forøget antallet af idrætstimer til seks om ugen, mens en kontrolgruppe fortsætter med de normale to timer. 

- Vi vil se på, om en væsentlig forøgelse i antallet af idrætstimer kan forebygge rygsmerter og andre helbredsproblemer , siger Niels Wedderkopp.

Undersøgelsen er et eksempel på en indsats over for børn og unges rygproblemer, som professor på Syddansk Universitet Jan Hartvigsen efterlyser. Han mener, at fokus hidtil i for høj grad har været rettet mod arbejdsmiljøet.

- Vi har forsøgt at forebygge arbejdsbetingede rygskader i mange år, uden at der er kommet så meget ud af det. Nu må vi fokusere noget mere på børn og teenagerne. For rygsmerter opstår allerede i en tidlig alder, og når de unge nærmer sig de 20 år, er rygsmerterne næsten lige så hyppige som på arbejdsmarkedet, siger Jan Hartvigsen til avisen. 

Oversigt

    Oversigt