Boye vs Boye - se hele debatten

De to borgmesterkandidater i Odense, Jan Boye (K) og Anker Boye (S), duellerede søndag eftermiddag i én time på Odense Teater i den sidste, vigtige debat inden kommunalvalget på tirsdag. Se her hele debatten.

Og de to kamphaner gjorde et sidste forsøg på at vinde de vælgere, der endnu ikke har besluttet sig for, hvor de skal sætte krydset. Ordstyrer var Jakob Risbro, ledende nyhedschef og vært på TV 2/FYN. Fyens Stiftstidende var medarrangør på debatten.

Jan Boye fremhævede flere af de resultater, som kommunen har opnået under hans fire år ved magten.
- Jeg håber, at vælgerne viser mig tillid til at fortsætte den gode udvikling, som byen er inde i. Jeg synes, at Odense er en fantastisk by at bo, jeg synes vi har rigtigt meget, vi kan gøre, for at skabe en endnu bedre by, lød det fra ham.

Kampen om børnene

Udfordreren Anker Boye fokuserede meget på, at han har erfaring som tidligere borgmester, og at han nu har været ude blandt borgerne som kultur- og byrådmand.
- Jeg brænder for Odense, og vi kan gøre det endnu bedre. Det, jeg kæmper for, er borgernes hverdag, sagde han.

Debatten var delt op i fire emner - børneområdet, ældreområdet, byen og en omgang "blandede bolsjer".

Anker Boye fremhævede under det første debatemne, at han vil kæmpe for bedre pasningsmuligheder til børnefamilierne.
- Jeg vil arbejde for, at pasningsgarantien bliver i det lokalområder, vi bor i, så ikke børnefamilierne ikke skal bruge så meget tid på landevejen, sagde han og nævnte, at det maksimalt bør tage ti minutter på vejen for en mor eller far at nå fra hjemmet til børneinstitutionen med barnet.

Det var Jan Boye enig i, men svarede, at Anker Boye lukkede 100 vuggestuepladser i sine sidste fire år som borgmester.
- Og det er jo klart, at så får man længere til institutionen, sagde han og forklarede, at kommunen i hans tid har oprettet 300 nye vuggestuepladser og 100 nye børnehavepladser.

Boye kom med en garanti

På spørgsmålet, om der er kommet flere pædagoger pr. barn i institutionerne, lød det fra borgmesteren:
- Nu går jeg ikke op så meget i tal, som Anker gør.

Under temaet "ældreområdet" kom ordstyreren ind på, at en hjemmehjælper på en aftenvagt for fire år siden havde mellem 35 og 40 besøg. Det tal er nu nede på mellem 25 og 30 besøg pr. aften, men det er stadig ikke godt nok.
- Vi har skubbet bag på budgetter, der gerne skulle smitte af på det, sagde Anker Boye.

Jan Boye kom med en garanti:
- Jeg er glad for, at vi i min tid er gået fra 35 til 25, så lad os få fire år mere, så vi tager vi yderligere ti (besøg) ned næste gang.

Borgmesteren fremhævede siden, at den normale modstander, SF, har kaldt byrådet under hans ledelse for "det mest visionære byråd, vi har haft indtil nu", fordi Thomas B. Thriges Gade i centrum bliver lukket ned, så man ikke længere kan køre tværs gennem byen.
- På den måde får vi den gamle middelalderby og handelsby smeltet sammen, så vi får arret i byen væk, sagde han.

Til det svarede Anker Boye, at det er hans skyld, at ændringerne af bymidten sker.
- Det er mig, der sidder i den forvaltning, der har ansvaret for de planer.

LO, golfture og manipulation

Den sidste del af debatten omhandlede flere af valgkampens sager - herunder at LO giver økonomisk støtte til den røde blok i Odense, mod at partierne til gengæld får dele af deres politiske program skrevet af LO. Og her langede Jan Boye ud efter Anker Boye.
- Jeg har aldrig i min tid modtaget støtte for at skrive under på forpligtigelser, sagde han.

Anker Boye forsvarede sig med, at støtten er til byens bedste, fordi det er nogle gode punkter, som partierne skal arbejde efter.

Han mente samtidig, at det var "manipulation", at De Konservative i en række annoncer med tal har fremhævet punkter, hvor kommunen har klaret sig bedre under Jan Boye end under Anker Boye. Tal, som, flere forskere mener, er taget ud af sammenhæng.
- Der er en professor ved Århus Handelsskole, der mener, at de tal er manipulation. Det siger alt, sagde Anker Boye.

Jan Boye afviste, at det er manipulation, og forklarede, at tallene er hentet i kommunens personalehåndbog og i Danmarks Statistik, og at de er valgt for at vise, at der er sat flere ressourcer af til områderne.

Han "ærgrede" sig over, at fortolkningen af tallene har overskygget hensigten med tallene.

Anker Boye blev samtidig spurgt ind til sine omstridte golfture, der er betalt af firmaer.
- Jeg står ved, at jeg plejer mit politiske netværk, sagde Anker Boye og lovede større åbenhed omkring de gaver, han modtager.

Endelig sagde begge borgmesterkandidater, at de vil være kultur- og byrådmand, hvis de ikke bliver borgmester.

Oversigt

    Oversigt