Brandts klemt i skæv fordeling af statsstøtte

Kunstmuseet Brandts får 11 gange mindre i statsstøtte end det sammenlignelige museum Arken i Ishøj. Bestyrelsesformand Steen Møller kalder det urimeligt.

Statens støtte til de danske museer bliver skævt fordelt. Det viser sig, at Kunstmuseet Brandts i Odense kun får en lille brøkdel af hvad Arken får. De to museer løfter samme opgaver, men Arken får 11 gange mere i statsstøtte end Brandts.

Kunstmuseet Brandts i Odense får hvert år 2,9 millioner i statsstøtte, mens Arken i Ishøj får 31,9 millioner kroner. De to museer løfter de samme opgaver, og ingen af dem har særlige nationale forpligtelser som Statens Museum for Kunst for eksempel har.

Forskellen falder derfor Brandts' bestyrelsesformand for brystet.

- Der burde være en lidt mere rimelig fordeling end i dag, siger Steen Møller til TV 2/FYN.

Der er en historisk forklaring på forskellen i statsstøtten. Støtten i dag hænger nemlig sammen med, hvor store tilskud, som amterne i sin tid gav til museerne. Museumsloven tilskriver, at den nuværende statsstøtte følger fortiden - og her har Københavns Amt været mere gavmild end Fyns Amt var over for Brandts.

Men Steen Møller mener, at den fordeling ikke er tidssvarende.

- Vi ved jo, at kultur har en stor effekt i forhold, hvad der sker i områderne. Det påvirker vores mulighed for at tiltrække turister og ny bosætning, så når vi vil have skabt et Danmark i balance, er man også nødt til at se på dette aspekt, siger han.

Oversigt

    Oversigt