Brandts vil igen satse på fotokunst

I 2013 blev Brandts kritiseret for lukningen af Museet for Fotokunst i Odense. Nu giver en milliondonation fra Nordea-fonden Brandts mulighed for igen at satse stort på fotografi og film.

Brandts i Odense skal være et af Nordens førende museer på området for fotografi og film. Sådan lyder visionen fra museumsdirektør Mads Damsbo. Direktøren kan nu sætte handling bag ordene takket være en økonomisk pengegave fra Nordea-fonden på lidt over otte millioner kroner.

- Vi oplever i disse år et stort ønske blandt vores gæster, elever og partnere om at komme tættere på den verden, som de selv er med til at skabe gennem fotografi og film. Selfies, sociale medier og en regulær revolution i brugen af billeder som sprog har skabt en helt ny billedkultur overalt i verden. Det er denne billedkultur, som vi på Brandts vil gøre publikum klogere på, med et dagsordensættende program af udstillinger, undervisning og læring, fortæller Mads Damsbo.

Penge til fotografi og film

Brandts har fået 8,1 millioner kroner fra Nordea-fonden, som skal bruges til udvikling af fotografi og film som særligt satsningsområde på museet. Støtten giver Brandts mulighed for i højere grad end før at beskæftige sig med den billedkultur, der ligger i mellemrummet mellem klassisk billedkunst og moderne, visuel kultur.

 
 
Foto: Morten Albek

Med Nordea-fondens donation er fotografiet sammen med filmkunsten for alvor på vej tilbage på Brandts efter en omdiskuteret omlægning i 2013, som blandt andet førte til lukning af Museet for Fotokunst, en af de i alt fire kulturinstitutioner, som indtil da udgjorde Brandts-komplekset i Odenses gamle nedlagte klædefabrik.

Indtil omlægningen bestod Brandts i Odense af Kunsthallen, Danmarks Mediemuseum, Det Fynske Kunstakademi, og Museet for Fotokunst. Fotomuseet havde siden 1987 gennemført flere udstillinger om året, igennem årene udstillede nogle af verdens mest kendte fotografer på museet, og Odense var i en årrække det naturlige center i Danmark for fotokunst, eksempelvis som vært for Årets Pressefoto.

Nordea-fonden lægger med sin donation vægt på, at visuel kunst skal være mere tilgængelig for alle.

- Vi lever i en visuel kultur med daglige billedbombardementer og et stærkt billedsprog, som er med til at forme vores forståelse af verden. Vi har brug for viden og værktøjer til at kunne afkode og fortolke de mange billeder, fotos, film og visuelle udtryk, vi møder, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden.

 
 
Foto: Morten Albek

Store udstillinger på vej

I løbet af efteråret har Brandts flere udstillinger med fokus på fotografi og film. På den netop åbnede ”Fotobiennale” kan man opleve en udstilling med den prisbelønnede reportagefotograf Jan Grarup, og den internationale udstilling ”Cities and Memory” med fotografer fra Rusland, Indien, Kina, Sydafrika og Brasilien.

Den 29. september åbner Brandts den stort anlagte udstilling ”Disney – Kunsten at fortælle”. Udstillingen vil ifølge museet binde tegnefilm-legenden Walt Disney sammen med H. C. Andersen og den nordiske fortælletradition.

Støtten fra Nordea-fonden har desuden gjort det muligt for Brandts at indgå aftaler med filmselskabet Zentropa om en udstilling om Lars von Trier i 2017, og en science fiction-udstilling i 2018.

Oversigt

    Oversigt