Bred støtte til forslag om husly til Ali

Der er bred politisk tilslutning til, at den hollandske forfatter Ayaan Hirsi Ali kommer med i en ordning, der giver husly til forfulgte forfattere i Danmark.

Men samtidig kritiseres kulturminister Brian Mikkelsen (K) for at udpege bestemte forfattere til at komme til Danmark. Ministeren opfordrer i Jyllands-Posten kommunerne til at invitere den hollandske forfatter.

S: Bør overlades til andre

Men den slags bør overlades til andre, mener Mogens Jensen, kulturordfører for Socialdemokraterne.
 
- Det er fint, at regeringen vil lave fri-by-ordning. Men det er problematisk, hvis regeringen begynder at lave en politisk positivliste og blander sig i, hvem der skal have det ophold. Det er ikke noget, regeringen skal blande sig i. Det er en sag, der skal afgøres ude i de enkelte kommuner sammen med forfatterorganisationen PEN, der reelt kan vurdere, hvem der er forfulgt, siger Mogens Jensen til Ritzau.

Han kalder det "påfaldende", at kulturministeren peger på netop Ayaan Hirsi Ali, der tidligere har fået Venstres frihedspris.

- Ingen tvivl om, at vi bakker op om, at hun får det ophold, men regeringen skal efter min mening ikke sidde og være dommere, siger Mogens Jensen.

DF: For tidligt at udpege forfattere

Kulturordfører for Dansk Folkeparti Karin Nødgaard mener, det er for tidligt at udpege forfattere, når ordningen, der giver husly til forfulgte forfattere, endnu ikke er vedtaget i Folketinget.
 
- Det kommer meget bag på mig, at han allerede sætter navn på nogen. Der mangler stadig afklaring af en række spørgsmål om ordningen for eksempel, hvordan det skal fortolkes, hvad en forfulgt forfatter er. Den er endnu ikke vedtaget, og derfor er det den omvendte rækkefølge allerede nu at gå ind og udpege nogen, siger Karin Nødgaard.

EL: Må lave generelle regler

Enhedslistens kulturordfører Per Clausen, siger:

- Der er ingen tvivl om, at Hirsi Ali er i fare, og det er godt og rigtigt, at den danske regering siger, man er villig til at tage imod hende. Jeg opfatter det som et udtryk for, at regeringen vil åbne grænserne i hvert fald over for forfattere, der er forfulgte. Men vi må benytte anledningen til at få lavet generelle regler, så vi sikrer, at det ikke kun er folk, der er meget kendte og enige med regeringen, som får det tilbud.

Enhedslistens folketingskandidat Asmaa Abdol Hamid fra Odense siger:

- Det er godt, at Danmark og Odense vil tage imod forfulgte forfattere, og i tilfældet med Ayaan Hirsi Ali er det tragisk, at hun er nødt til at flygte fra land til land. Det er godt, at Danmark vil tilbyde tryghed og stabilitet til hende og andre forfulgte. Generelt bør vi dog se mere på overordnet det, så vi ikke giver nogle forfattere en særstatus.

Oversigt

    Oversigt