I det fynske folks tjeneste

Brunsvigeren fejres på Fyn - men den er slet ikke fynsk

Foto: Claus Fisker, Scanpix

Den fynske specialitet kommer formentlig fra Tyskland. Alligevel fejres brunsvigeren som øens egen.

Onsdag er det brunsvigerens dag, og det betyder, at den fynske specialitet fejres med manér flere steder på Fyn, heriblandt på DR Fyn, der står bag initiativet.  

Den karakteristiske kage af gærdej overhældt med en brun masse af farin og smør regnes - i hvert fald af fynboer - for at være en særlig fynsk specialitet, men det er den næppe - ikke oprindeligt i hvert fald.

Læs også Her får du Fyns bedste vaffelis

Ifølge Den Danske Ordbog er ordet ‘brunsviger’ en fordanskning af det tyske bynavn Braunschweig.

Ordbogen nævner også to forskellige udtaler: De fleste fynboer vil pege på “brånsvir” som den korrekte udtale, men ordbogen nævner også den mere ufynske udtale “bruun-sviger” som en mulig, korrekt udtale. Til stor ærgrelse for de fleste fynboer. 

Brunsviger var også navnet på øl og pølse 

Tilbage til kagen. Den tyske by ligger i delstaten Niedersachen i det centrale Tyskland, cirka 165 kilometer syd for Hamborg. Der bor en kvart million mennesker i byen. Braunschweiger eller brunsvigere har desuden været navnet på både øl og pølse fra den tyske by samt byens borgere. 

Den tyske by har lagt navn til en kage, der i 1800-tallet i Tyskland var kendt som en Braunschweiger Dickkuchen. Det fremgår af bogen “Bag brødet”, der er skrevet af daværende museumsdirektør på Københavns Bymuseum, Bi Skaarup. 

Læs også Uhm, sådan: Sofie og Mette bager landets bedste brunsviger

- I Tyskland kendes en Braunschweiger Dickkuchen fra 1800-årene, som ligner den danske brunsviger så meget, at det uden tvivl må være den samme, lyder det fra Bi Skaarup.  

- Den traditionelle tilskrivning af kagen til en oprindelse fra Fyn er altså ikke korrekt, konkluderer hun. 

Kagen er ikke engang kommet direkte til Fyn fra Tyskland. Det var i første omgang en københavnsk bager, der brugte det danske navn ‘brunsviger’ om en lignende kage i 1873, og siden er navnet vandret til Fyn. 

Når det er sagt, er der ingen tvivl om, at brunsvigeren den dag i dag forbindes med Fyn, og der sælges langt flere brunsvigere hos fynske bagere end resten af landet.

Hvilken fynsk bager laver den bedste brunsviger? Skriv dit bud i kommentarfeltet.

 

 

Ved du noget? Så send os et tip

Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig
Ny forbedret app til dig

Tryk på del og herefter "Føj til hjemmeskærm" for at oprette en genvej.

Åben browser menuen og vælg "Føj til startskærm" for at oprette en genvej.