Budgettet til stofindtagelsesrum i Odense halveres ved årsskiftet

Selvom der fra årsskiftet ikke længere kommer nogen medfinanisiering fra staten til fixerummet i Odense, er byrådspolitikerne enige om, at byens fixerum skal bevares.

Odenses stofindtagelsesrum, populært kaldet fixerum, i Østergade står til at miste halvdelen af budgettet med udgangen af 2017. Stofindtagelsesrummet er finansieret af Odense Kommune og satspuljemidler fra staten, der hver betaler en million kroner til driften.

Men fra årsskiftet ophører medfinansieringen fra staten, og så skal Odense Kommune selv oppebære finansieringen af fixerummet, der i 2016 havde 10.921 besøg fordelt på 329 brugere.

Beskæftigelses- og Socialrådmand Steen Møller (K) mener ikke, det er en mulighed at lukke for fixerummet, så den ekstra million skal findes.

- Vi har ikke opgivet håbet om en statslig medfinansiering. Det kunne for eksempel være at få finansieringen på finansloven, siger Steen Møller.

For godt et tilbud

Da man i 2012 diskuterede, om Odense overhovedet skulle have et stofindtagelsesrum, var de borgerlige partier imod forslaget, men succesen har overbevist Steen Møller om, at man ikke kan lukke tilbuddet nu.

- Det er for godt et tilbud at lukke, for vi kan jo se, at det hjælper mange borgere. Også fordi stofindtagelsesrummet fungerer som brobygning til mange andre sundhedstiltag og tilbud om at få nogle af narkomanerne ud af deres misbrug, siger Steen Møller. 

Også SFs byrådskandidat Brian Dybro, der til daglig arbejder i varmestuen i Østergade, ser ikke andet alternativ end at finde ekstra penge, så fixerummet kan bestå.

- Vi skal finde den million, siger Brian Dybro. 

Midlertidig finansiering

Steen Møller havde for nylig besøg af sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der besøgte heroinklinikken i Grønlandsgade og fixerummet i Østergade, og ifølge rådmanden var ministeren positiv over for den måde, fixerummet bliver brugt på.

Derfor håber Steen Møller også på, at man sammen med København og Aarhus, der også har fixerum, kan finde fælles fodslag og lægge pres på politikerne på Christiansborg, så der kan komme en permanent, statslig medfinansiering.

- Lykkes det heller ikke, så må vi se på, hvad vi så kan gøre. Jeg mener godt, vi kan drive stofindtagelsesrummet for den million, vi selv betaler for Odenses borgere. Men der er jo en stor del af brugerne, der kommer ude fra, og det er ikke rimeligt, at det kun er Odense skatteborgere, der skal betale for et tilbud, der bliver benyttet af mange kommuner, siger Steen Møller og fortsætter:

- Det kan være, at vi midlertidigt kan blive enige om at finde pengene i Odenses budget, men det må vi se på. Alle partier i Beskæftigelses- og Socialudvalget er enige om, at vi skal finde pengene, siger Steen Møller.

Oversigt

    Oversigt