Som tung trafik: Skole vil bekæmpe støjgener

På Øhavsskolen i Faaborg slås de som så mange andre folkeskoler med dårlig akustik. Derfor ombygger man skolen med specielle støjabsorberende loftsplader.

Det gennemsnitlige lydniveau i en undervisningstime når ifølge Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø nemt op på 72 decibel. 

Det betyder, at en almindelig folkeskoleklasse støjer ligeså meget som tung trafik på 10 meters afstand eller en støvsuger på bare et par meters afstand.

På Øhavsskolen er eleverne ikke anderledes end resten af landets folkeskoleelever. De kan også sagtens finde ud af at larme og pumpe støjniveauet højere op end en accelerende lastbil gennem byen. Til gengæld er skolens loftplader anderledes. Det er ikke umiddelbart til at se, men det er til at høre.

Som led i en stor ombygning af skolen renoveres loftet, og de traditionelle gipsplader skiftes ud med specielle plader, der absorberer støjen.

De nye loftsplader betyder, at baggrundsstøjen falder med 10 decibel, og det generelle lydniveau i gruppearbejde reduceres med 13 decibel. 

I 9.C's klasselokale hører man kun en svag brummen fra det store whiteboard. Resten af støjen har loftspladerne slugt, og det mærker eleverne.

- Man kan fokusere bedre, når der ikke er så meget baggrundsstøj. Man hører kun, hvad læreren siger og kan tænke, siger Karla Olander Becker.

Forskning viser, at elever præsterer dårligere, når det larmer, og Øhavsskolens afdelingsleder, Carsten Rasmussen, har derfor samme positive opfattelse af de nye loftsplader som eleverne.

- Når man ikke skal råbe for at tale eleverne op, ændrer det også på trivslen og miljøet omkring undervisningen, fortæller han.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Oversigt

    Oversigt