Burger og øl med vennerne går hårdt ud over unges pengepung

Ny undersøgelse konkluderer, at unge har svært ved at sige nej til øl i byen og burger på caféen, selv om de ikke har råd.

En våd bytur med vennerne eller frokostburger på den lokale café er ikke gratis, og det kan være én af årsagerne til, at knap 4.000 unge gældsramte fynboer er havnet i Ribers Kredit Information, RKI, som er et register over dårlige betalere.

En ny rapport fra Forbrugerrådet Tænk og Finans Danmark viser, at socialt samvær står højt på listen, når de unge skal prioritere, hvad deres penge skal bruges på.

Det er dog en dyr fornøjelse at være sammen med vennerne, konkluderer rapporten. Over 40 procent af de unge bruger flere penge end planlagt, når de er sammen med venner.

Forbrugerrådet Tænk: - Det er bekymrende

Og det kan være svært at sige nej til øl og burger med venner.

Ifølge undersøgelsen ville 15 procent finde på en undskyldning i stedet for ærligt at sige, at pengene ikke rækker til at spise ude, mens 17 procent ville tage med ud at spise, selv om de ikke har råd.

- Det er bekymrende, at økonomi er så stort et tabu, at mange unge ikke får talt med deres venner, når de ikke har råd. Hvis unge skal have styr på økonomien, er vi nødt til at tale åbent om det. Derfor opfordrer vi alle til at snakke om det – både i vennekredsen, i skolen, på arbejdspladsen og over spisebordet derhjemme, siger Frederik Giese, der er projektchef i Forbrugerrådet Tænk.

Cheføkonom: Unge skal godt fra start

I denne uge afholdes derfor en såkaldt pengeuge i landets folkeskoler, hvor bankerne vil forsøge at øge de ældste elevers viden om penge og privatøkonomi.

- Penge følger os hele livet. Derfor er det helt afgørende, at man som ung kommer godt fra start, når man skal håndtere sin egen økonomi, siger Niels Arne Dam, der er cheføkonom og underdirektør i Finans Danmark.

I Assens Kommune er ni procent af de 21-30 årige eksempelvis registreret i RKI. I Faaborg-Midtfyn Kommune finder man samme tendens. Her drejer det sig om 9,4 procent af gruppen.

I Odense er de unge tilsyneladende bedre til at styre deres økonomi. Her er det fire procent af de 21-30 årige, som er registreret i RKI.

Banker og interesseorganisationer tager under pengeugen fat i de ældste elever i folkeskolen, da det er her, at mange unge får deres første fritidsjob og bliver konfirmeret. 

Hvad er RKI-registret?

Oversigt

    Oversigt