Jobfest efter coronakrisen: Byggebranchen buldrer derudaf

Danskerne bygger som aldrig før, og siden første genåbning af Danmark er beskæftigelsen i byggebranchen steget med 6,7 procent.

Rasmus Sørensen har travlt med at fore lægterne med isolering til den nye SDU-bygning i Odense. Han er 27 år og har valgt at gå i lære som tømrer.

- Jeg har ikke ro i kroppen til at tage en akademisk uddannelse. Jeg vil gerne lave noget, hvor jeg bevæger mig og holder mig i gang, siger han.  

Der er fuld fart på den danske byggebranche. Alene siden sidste sommer er beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen steget med 6,7 procent.

quote Det er absolut sidste udkald for at vi får tiltrukket nogle flere lærlinge til byggefagene

Dan Johansen, formand for Dansk Byggeri Fyn

Men der mangler folk, som vil vælge en erhvervsuddannelse fremfor studenterhuen.

- Afgangen af vores medarbejdere er større end tilgangen har været normalt. Derfor er det absolut sidste udkald for, at vi får tiltrukket nogle flere lærlinge til byggefagene, siger Dan Johansen, der er formand for Dansk Byggeri Fyn.

Tilbage i fuld sving

Efter den første corona-nedlukning gik det tilbage for branchen, men nu er byggeriet tilbage i fuld sving. Byggeriet banker derudaf, og beskæftigelsen er tilbage på niveauet før corona.

Både tømrere, el-installatører og malere har nu indhentet faldet i beskæftigelsen i foråret. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik og ejendomsmæglerkæden Estate.  

PeriodeAntal beskæftigede
1. kvartal 2020180.159
2. kvartal 2020175.390
3. kvartal 2020177.280
4. kvartal 2020181.542
1. kvartal 2021187.080

I andet kvartal 2020 havde bygge- og anlægsbranchen 175.390 beskæftigede, mens de nyeste tal for første kvartal 2021 viser 187.080 beskæftigede. 

Men selvom der er job at hente for de unge, så er nogle brancher mere sexede end andre.

- Som struktør (der arbejder med træ-, beton-,  og jernarmeringer, red.) er der lige nu syv ledige lærepladser på Fyn. Hos tømrerne er der fyldt godt op, og det er der også hos elektrikerne, men hvis man kigger lidt brede i byggebranchen, så er der masser af job at få, siger Dan Johansen.

Flere nyansættelser i byggeriet

Mens store dele af erhvervslivet har skruet ned for at ansætte flere og har oplevet faldende omsætning under coronakrisen, så ser det modsat ud for bygge- og anlægsbranchen. Her er efterspørgslen efter flere medarbejdere høj, og der er stadig mangel på arbejdskraft.

De fleste underbrancher følger det overordnede billede, så både tømrere, el-installatører og malere har nu indhentet faldet i beskæftigelsen i foråret. 

Især de mindre håndværksmestre har nydt godt af, at private har bestilt flere håndværkere, fordi de både har fået frigivet indefrosne feriepenge og sparet betydeligt på rejsebudgettet. 

Den stigende beskæftigelse kommer efter et mindre fald i foråret 2020, som hænger sammen med den første corona-nedlukning i Danmark.

quote Det bedste ved det hele er kollegerne. Man arbejder tæt sammen med en makker, og der vil altid være nogle, du kan godt med

Rasmus Sørensen, tømrerlærling, Odense

I SDU-bygningen oplever Rasmus Sørensen, at der er masser af akkordarbejde, hvis man vil have det.

- Det ville da være fedt, hvis der kommer flere unge ind. Det bedste ved det hele er kollegerne. Man arbejder tæt sammen med en makker, og der vil altid være nogle, du kan godt med. Kan grine med og lave en masse sjov sammen med, siger han.

Har du svært ved at få fat i en håndværker?

Skeptiske unge skal overbevises

Ifølge Dan Johansen er det afgørende, at de faglige organisationer tager fat med oplysning af de unge allerede i folkeskolen. Han erkender, at det er branchens opgave at overbevise unge, der er skeptiske over at vælge en erhvervsuddannelse

- Det åbner simpelthen så mange muligheder, og jeg vil tro, den løn, en udlært gulvlægger eller tømrer har, ligger på mellem 25-30.000 kroner om måneden. Så jeg forstår ikke, de unge vælger en erhvervsuddannelse fra, siger han.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Oversigt

    Oversigt