Canaletto-malerierne er ikke ægte

Kunsteksperter fra Statens Museum for Kunst slår nu fast, at de to mulige Canaletto-malerier ikke er ægte. De har altså ikke en værdi op imod 150 millioner kroner, som det ellers har været nævnt.

Statens Museum for Kunst holdt pressemøde tirsdag klokken 11 om malerierne.
Statens Museum for Kunst holdt pressemøde tirsdag klokken 11 om malerierne.

Der er i stedet tale om kopier fra 1800-tallet. De to venetianske malerier hører til kategorien, der populært kaldes "postkort". Det var datidens souvenirs, som man hjembragte som bevis på at have været et bestemt sted på dannelsesrejse.

De to billeder har hængt på Ernsts Samlinger i Assens i årevis, indtil de for nylig blev spottet af designer og multikunstner Jim Lyngvild.

1502 canaletto2

Malerierne har i de seneste uger gennemgået en minutiøs undersøgelse på Statens Museum for Kunst. I dag kunne lederen af bevaringsafdelingen på Statens Museum for Kunst, Jørgen Wadum, forklare, hvordan eksperterne var kommet frem til resultatet af undersøgelsen af billederne.

Det er blandt andet den gule farve på billederne, der afslører, at der er tale om kopier fra 1800-tallet. Analyser af pigmenten viser, at farven først har været i handlen 100 år senere end Canalettos død.

Malerierne skal tilbage til Assens

Nu hvor maleriernes historie er fastlagt, ser det ud til, at deres fremtid vil være i Assens.

- Det er ganske vist ikke originaler, men der er en meget interessante kopier, for der er jo en fin historie forbundet med de her malerier nu. Vi er glade for at vi nu har fået udvidet vores viden om det her malerier, siger Erik Chalatsis, museumsinspektør fra Museum Vestfyn.

Museet vil nu finde ud af, hvordan malerierne skal indgå i deres udstilling.

Oversigt

    Oversigt