Carl Holst kan svinge kniven over regionerne

Formanden for Region Syddanmark kan med stor sandsynlighed blive manden, der er med til at nedlægge de fem regioner.

Carl Holst har i en årrække været Region Syddanmarks ubestridte Konge. Først amtsborgmester, og siden 2007 øverste politiske chef for regionens 25.000 ansatte. I sommer meddelte han, at han stiller op til Folketinget.

- Det er jo fordi, at han har set skriften på væggen. Vi har lige set, at vores direktør har søgt andet job, så der er klare og tydelige signaler på, at noget er i skred her, lyder analysen fra Poul Andersen(S), medlem af regionsrådet i Region Syddanmark.

Både Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og De Konservative er tilhængere af, at regionerne bliver nedlagt. Den nuværende formand for Region Syddanmark har hidtil indædt forsvaret de fem regioner eksistensberettigelse, men en kronik i Jyllands-Posten i starten af oktober viser, at Carl Holst nu ikke er helt så afvisende længere.

Sammen med formanden for Region Sjælland skrev Carl Holst blandt andet, "at selv om regionerne er en succes og gør det godt "...skal man altid være åben overfor, at det kan gøres bedre". Og at "......det ikke er afgørende for os, at regionerne består".

- Jeg tror faktisk, at det her bliver gennemført, fordi der er jo tre et halvt borgerligt parti, der går ind for at nedlægge regionerne, så mon ikke vi får skubbet Venstre på plads, så vi er fire partier, der støtter nedlæggelsen, siger Simon Emil Ammitzbøll fra Liberal Alliance.

Som mangeårig formand for Region Syddanmark, og som varm støtte af Lars Løkke Rasmussen under formandskrisen i Venstre, kan Carl Holst vise sig at være et varmt bud på en tung ministerpost i en blå regering.

- Carl Holst kan være den rigtige mand for de borgerlige til at udføre opgaven med at nedlægge regionerne. Jeg ser kronikken fra Carl Holst side som en måde at ligge en trædesten ud, og prøve at gøre sig selv attraktiv som minister, men vel og mærke en minister, der som en af sine første gerninger skal gå hen og forringe det lokale demokrati ved at slagte regionerne, siger regionsrådsmedlem for SF, Karsten Hønge.

Men selv afviser Carl Holst alle spekulationer om, at han er på vej væk fra regionen for at nedlægge den i Folketinget.

- Hvis det var tilfældet, var jeg nok stukket af for længst. I de 14-15 år jeg har været amtsformand og regionsrådsformand har der hele tiden været debat om at nedlægge amter og regioner. Men jeg er blevet. Og nu har jeg af andre årsager besluttet mig for at prøve noget andet, siger Carl Holst(V).

Men den snart tidligere regionsrådsformand afviser dog ikke, at regionerne efter næste valg kan være fortid.

- Jeg håber, at jeg med min erfaring kan bidrage med at fortælle, hvordan jeg oplever virkeligheden, og hvor vigtigt det er, at hvis man vil lave noget om, så skal lave om til noget, der er bedre, siger Carl Holst.

Oversigt

    Oversigt