Carl Holst-kritikere fik selv sprogundervisning for store beløb

Mens et flertal i regionsrådet overvejer at rejse erstatningssag mod tidligere formand Carl Holst, viser det sig, at flere af kritikerne selv har modtaget sprogundervisning for tusindvis af kroner.

Et politisk flertal i Region Syddanmark - bestående af blandt andre Socialdemokratiet - er lige nu ved at undersøge mulighederne for at stævne tidligere regionsrådsformand Carl Holst (V) og blandt andet forlange, at han tilbagebetaler de penge, regionen har brugt på oversættelse af taler og sprogundervisning til Carl Holst i årene 2010 til 2015, da han var formand for regionen.

Men nu viser det sig, at to socialdemokratiske regionsrådsmedlemmer Poul-Erik Svendsen og Karsten Uno Petersen, der har været blandt Holsts hårdeste kritikere, selv har fået betalt sprogundervisning for over 30.000 kroner, skriver Radio24syv.

- Det er direkte grinagtigt, at man forsøger at sagsøge Carl Holst for blandt andet hans forbrug af sprogundervisning, og så viser det sig, at dem, der vil det, selv har fået sprogundervisning for mange tusinde kroner, siger Anders Drejer, professor i økonomi og ledelse ved Aalborg Universitet til Radio24syv.

Sprogundervisning vakte opsigt
Det skabte voldsomme reaktioner i Region Syddanmark, da det i efteråret 2015 kom frem, at den daværende regionsrådsformand Carl Holst (V) havde fået sprogundervisning og oversat taler for 11.729 kroner om året i årene 2010 til 2015.

I alt havde Carl Holst ifølge en advokatundersøgelse fra samme år modtaget sprogundervisning og oversættelse af taler til internationale arrangementer for 70.379 kroner i hele perioden.

Dengang udtale socialdemokraten Karsten Uno Petersen til Ekstra Bladet, at man nu skulle se på, "om vi kan kræve pengene tilbagebetalt".

Har selv modtaget sprogundervisning
Men gennemgang af bilag i sagen, som Radio24syv har foretaget, viser at de to socialdemokrater, nuværende næstformand i regionsrådet, Poul-Erik Svendsen og regionsrådsmedlem Karsten Uno Petersen fik sprogundervisning for 32.213 kroner i løbet af bare ét år.

- Det tegner et klart billede af, at nu vil man bare finde noget på Carl Holst. Koste hvad det vil. Samtidig kan man sige, at Carl Holst som øverste politiske leder alt andet lige har haft mere brug for at kunne begå sig på flere sprog end et menigt regionsrådsmedlem for Socialdemokratiet, siger professor Anders Drejer til Radio24syv.

Af tre regninger til Region Syddanmark fra IBL Sprogservice fremgår det, at socialdemokraten Poul-Erik Svendsen på én regning i 2012 har modtaget "individuel sprogundervisning" og kørselsgodtgørelse for 17.750 kroner, mens hans kollega i regionsrådet Karsten Uno Petersen (S) på to regninger i 2013 har fået undervisning i engelsk for 14.462,50 kroner.

Nye Borgerlige: Moralsk forkasteligt
- Det er jo dobbeltmoralsk. Så må vi da som minimum have undersøgt om Karsten Uno og Poul-Erik Svendsen også skal sagsøges for at have fået sprogundervisning. Det bekræfter mig i, at de er i gang med at lave en ulovlig beslutning med den her nye undersøgelse. Det er ulovligt og forkasteligt, at de vil forsøge at sagsøge Carl Holst for noget, de selv har fået i rigelige mængder, siger Holger Gorm Petersen, regionsrådsmedlem for Nye Borgerlige, til Radio24syv.

Forretningsudvalget i Region Syddanmark har netop udskudt en beslutning om at hyre endnu et advokatfirma til at undersøge, hvorvidt Carl Holst kan retsforfølges med krav om erstatning til regionen for blandt andet den sprogundervisning, som Carl Holst modtog.

Ligner politisk forfølgelse
Også Frederik Waage, adjunkt i offentlig ret ved Syddansk Universitet, er forundret over oplysningerne. Han hæfter sig ved, at advokatfirmaet Kromann Reumert i 2015 ikke mente, at Carl Holsts sprogkurser var problematiske.

- Det understreger da, at det er svært at se, hvad der skal komme ud af det her. Spørgsmålet er jo nu, om det ikke nærmer sig politisk forfølgelse af Carl Holst. De to socialdemokrater risikerer selv at blive erstatningspligtige for den her sprogundervisning, hvis Carl Holst er det, siger Frederik Waage til Radio24syv.

Liberal Alliance i Region Syddanmark er fortørnede over de nye oplysninger.

- Jeg synes, det er utilgiveligt, at man vil forsøge at køre en erstatningssag mod Carl Holst, når man selv har modtaget sprogundervisning som menigt medlem. Det er en pinlig affære for Socialdemokratiet, når de laver så meget ballade, mens de selv har haft fingrene nede i kagedåsen. Det her er endnu et bevis for, hvor let man omgås skatteborgernes penge, siger Marianne Mørk Mathiesen (LA) til Radio24syv.

Kritikere ville undtage sprogundervisning
Karsten Uno Petersen (S) erkender sit eget sprogkursus-forbrug og medgiver samtidig, at det er forkert, at Region Syddanmark prøver at føre en erstatningssag om sprogundervisningen.

- Jeg mener, at det her med sprogundervisning skal fjernes fra kommissoriet til den nye undersøgelse. Jeg har hele tiden ment, at det her med sprogundervisning ikke var noget, der er værd at gå efter. Men det er et udtryk for et politisk kompromis, hvor andre partier har ment, at det var vigtigt at få med, siger Karsten Uno Petersen (S) til Radio24syv.

Socialdemokraternes gruppeformand og næstformanden i Region Syddanmark, Poul-Erik Svendsen, mener ikke, at det også bør undersøges, om han og Karsten Uno Petersen (S) kan sagsøges.

- Men det er klart, at hvis Carl Holst kan gøres erstatningspligtig for hans forbrug af sprogundervisning, så må vi andre jo tage bestik af det, siger Poul-Erik Svendsen til Radio24syv.

Oversigt

    Oversigt