Carl Holst slipper for straffesag for embedsmisbrug

Rigsadvokaten har fredag formiddag besluttet ikke at rejse en straffesag om embedsmisbrug og mandatsvig mod den tidligere regionsrådsformand i Region Syddanmark Carl Holst (V).

Den tidligere regionsrådsformand i Region Syddanmark Carl Holst (V) slipper for en straffesag for mandatsvig og stillingsmisbrug.

Det oplyser Rigsadvokaten fredag formiddag.

 - Jeg er glad og lettet over, at jeg nu har fået en afslutning på sagen, som politiet har brugt 18 måneder til at finde ud af, hvad der er op og ned i, siger Carl Holst til TV Syd.

Fredagens afgørelse fra Rigsadvokaten er nemlig, som Holst siger, baseret på halvandet års efterforskning, der har påvist, at personer ansat i regionen ganske vist har udført kampagnearbejde for Carl Holst, der vedrørte hans opstilling til Folketinget, men der er ikke grundlag for at rejse en straffesag mod den tidligere regionsrådsformand, siger statsadvokat Jens Røn i en pressemeddelelse fra Rigsadvokaten.

Der er blandt andet foretaget afhøringer af 31 personer og foretaget en omfattende gennemgang af sagens dokumenter, herunder 8.200 mails, hvor blandt andet tidspunkterne for mailaktiviteten er blevet analyseret.

Kommunikationsmedarbejder i fokus

Efterforskningen har særligt rettet sig mod de valgkampsrelaterede aktiviteter, som en kommunikationsmedarbejder har udført for Carl Holst.

- Mange af kommunikationsmedarbejderens valgkampsrelaterede mails er sendt inden for almindelig arbejdstid, men det kan ikke lægges til grund, at det valgkampsrelaterede arbejde er sket som led i hans ansættelse i Region Syddanmark. Det skyldes blandt andet, at kommunikationsmedarbejderen har haft en betydelig frihed i forhold til at tilrettelægge sin arbejdstid, herunder med hensyn til hvilke tidspunkter af døgnet han kunne udføre sit arbejde for regionen på, siger statsadvokat Jens Røn.

Carl Holst og kommunikationsmedarbejderen har i forbindelse med efterforskningen begge forklaret, at sidstnævnte ved siden af sit arbejde i regionen frivilligt og ulønnet bistod Carl Holst med valgkampsaktiviteter, og at denne bistand ikke skete på bekostning af hans arbejde for Region Syddanmark.

Nye præcise regler

I Region Syddanmark har politikerne vedtaget nye og præciserede rammer, der blandt andet slår fast, at ingen ansatte må yde bistand til politikerne i forbindelse med valgkampen til efteråret.

De nye regler kommer netop i forlængelse af sagen med Carl Holst, og netop den pointe har både Poul Erik Svendsen (S) og Ida Damborg (SF) tidligere på ugen understreget over for TV 2/FYN.

Carl Holst fortalte i mandags til TV 2/FYN, at de to regionrådsmedlemmer er ”totalt blottede for hukommelse”. 

- Jeg tror måske, at Poul Erik Svendsen og Ida Damborg glemmer, hvad der skete for fire år siden. Der havde vi nøjagtig – stort set – de samme regler, så det er ikke noget nyt, sagde Carl Holst i interviewet med TV 2/FYN.

'Kun i en håndfuld tilfælde'

Også det arbejde, som andre ansatte i Region Syddanmark har udført for Carl Holst, er blevet efterforsket. Her har Rigsadvokaten vurderet, at grænsen mellem at understøtte Carl Holsts regionsrådsarbejde og at lave kampagneaktiviteter i mange tilfælde har været hårfin:

- Det er kun i en håndfuld tilfælde, at disse medarbejdere har bistået med opgaver, der ligger uden for Carl Holsts virke som regionsrådsformand. Desuden har bistanden i de pågældende tilfælde haft et begrænset omfang, og det er derfor samlet set vores opfattelse, at der ikke er tale om en overtrædelse af straffeloven, siger statsadvokat Jens Røn.

Carl Holst gav i mandags et større interview til TV 2/FYN - se interviewet her.

Oversigt

    Oversigt