Søren Carlos får en halv million kroner til at hjælpe dømte ud af kriminalitet

Søren Carlos forsøger med sin café-virksomhed at hjælpe dømte kriminelle videre efter løsladelsen. Det udløser nu Tine Bryld Prisen på 500.000 kroner.

Tine Bryld Prisen går i år til Carlos’ Kitsch’en, som gennem resocialisering og vejledning hjælper dømte i danske fængsler til et civilt liv uden kriminalitet.

- Med Prisen til Carlos’ Kitsch’en sætter vi mennesker i centrum i deres eget liv – og det ville Tine Bryld have elsket. Det begrunder, hvorfor det netop er Carlos’ Kitsch’en og deres seje idémand og deltagere, der dette år modtager Tine Bryld Prisen 2017, siger Helle Degn, der er formand for foreningen Tine Bryld Prisen.

Målet med Carlos’ Kitsch’en er at motivere dømte til uddannelse, arbejde eller anden form for beskæftigelse og genskabe tilliden til samfundet uden for murene. Det sker gennem kokkefaget, der bruges som værktøj til at komme ud af den kriminelle identitet, og den enkelte tilbydes dermed et nyt fællesskab med henblik på at skabe en ny identitetsforståelse, øget selvrespekt, større selvværd og nyt netværk.

Idéen bag projektet

Manden bag projektet hedder Søren Carlos. Søren er uddannet kok og har været ansat som både skolelærer og ansvarlig for kokkeskolen i Nyborg Statsfængsel.

Idéen til Carlos’ Kitsch’en opstod i tiden som underviser i fængslet, hvor Søren lærte mennesket bag kriminaliteten at kende. Her så han mennesker med en broget fortid og med ugerninger i bagagen.

Helt konkret er omdrejningspunktet for Carlos’ Kitsch’en at støtte mennesker ud af kriminalitet efter afsoning. Projektet tilbyder en cater-uddannelse og en mentorstøtte ved endt afsoning.

I tæt samarbejde med kriminalforsorgen og projektet High Five tilbydes praktik i afsoningens sidste del, så den indsatte klargøres til job eller uddannelse.

Projektet tilbyder også et afklaringsforløb for tidligere kriminelle i tæt samarbejde med den pågældende kommune, og projektet kontaktes ofte af tidligere indsatte, som ikke søger hjælp hos det offentlige, men i stedet lader Carlos’ Kitsch’en agere som bindeled mellem kommune og person.

- Med den støtte, vi modtager fra Tine Bryld Prisen, vil vi arbejde på videre udvikling af Carlos’ Kitsch’en. Vores store vision for fremtiden er at lave lignende projekter i andre byer i Danmark, og for at imødekomme denne udvikling skal vi lave en strategi for vores fortsatte arbejde, siger Søren Carlos.

Tine Bryld Prisen er finansieret af Trygfonden. Udover de 500.000 kroner til projektet, modtager Søren Carlos personligt 50.000 kroner for initiativet.

I 2016 gik Tine Bryld prisen også til et fynsk projekt. Da var det SAHAN, der blev hædret. En frivillig somalisk kvindeforening, der arbejder for at forebygge kriminalitet og radikalisering blandt unge i Vollsmose.

Tine Bryld Prisen er opkaldt efter socialrådgiver Tine Bryld, der især var kendt for sit engagement for unge. Det kom blandt andet frem gennem hendes rolle i rådgivningsprogrammet Tværs, der blev sendt på P3.

Herunder kan du se TV 2/FYNs indslag fra 10. juni 2016, hvor Carlos' Kitsch'en modtog Fællesskabsprisen fra 3F.

10. juni 2016: Carlos' Kitsch'en modtager Fællesskabsprisen.

Oversigt

    Oversigt