Fynsk virksomhed sparer penge på ny afgift

Hos maskinstationen Egekærslund kan det blive dyrt at slå græs i fremtiden. Derfor er de i gang med en omstilling, så de kan minimere en eventuel CO2-afgift.

Hvordan slår man græs på den mest bæredygtige måde?

Det er et af de spørgsmål, som maskinstationen Egekærslund i øjeblikket arbejder med at finde svar på.

Står det til regeringen, så skal virksomheder, der belaster klimaet nemlig betale mere for deres CO2-udledning, og det kan komme til at gå økonomisk ud over Egekærslund.

- Det er en stor trussel, det bliver jo rigtig mange penge for os, siger Helle Lundsgaard, der er direktør i Egekærslund.

Helt konkret foreslår regeringen at indføre en afgift på 750 kroner per ton udledt CO2.

Overlapper græsslåningen

Hos maskinstationen Egekærslund brænder de hvert år op mod 200.000 liter diesel af om året på deres maskiner. Derfor er de ved at finde ud af, hvordan de kan spare på brændstoffet.

En af måderne, de kan gøre det på, er ved at bruge ny teknologi, der sørger for mindre overlap på steder, hvor maskinerne allerede har kørt, når de slår græs. På den måde håber maskinstationen at kunne spare mellem 15 og 20% diesel.

- Vi har jo hele tiden fokus på kørselsmønster og tomgangskørsel, men det her projekt har sat gang i vores tanker om, at nu skal vi gøre noget mere, og nu skal vi have fundet ud af at få reduceret det forbrug, siger Helle Lundsgaard.

Den fynske maskinstation risikerer en årlig regning på op mod 400.000 kroner, hvis forslaget om en ny CO2-afgift bliver vedtaget.

En fremtidssikring

For at få hjælp til omstillingen har Egekærslund derfor allieret sig med Erhvervshus Fyn. Samarbejdet betyder, at virksomheden bliver rådgivet og kan udveksle erfaringer med andre virksomheder, og så er der også muligheder for økonomisk støtte.

- Vi har arbejdet med den her dagsorden i lang tid. Den er blevet endnu mere aktuelt nu, efter at CO2-afgiften kommer, så jo før man kommer i gang med at arbejde med reduktion af CO2, jo bedre bundlinje får man, siger Palle Mathiasen, der er bæredygtig forretningsudvikler i Erhvervshus Fyn.

Ifølge Palle Mathiasen kan en grøn omstilling dog også bidrage til andet end bare at spare virksomheden for penge.

- Ved at arbejde med CO2’en, der får man også nogle andre fordele udover, at man får en afgiftslettelse. Man får også bedre finansieringsmuligheder, og man kan få nye markeder og nye kunder, siger Palle Mathiasen.

Hos maskinstationen Egekærslund ser de da også den bæredygtige udvikling, som en fremtidssikring af virksomheden.

Regeringens udspil om en CO2-afgift bliver i øjeblikket forhandlet på Christiansborg.

Oversigt

    Oversigt