Cyklister kræver handling efter tre dødsulykker

Lastvognsbranchen må gøre mere for at hindre højresvingsulykker, mener forbund. Nyt tilfælde onsdag i snevejr.

Inden for den seneste måned er tre cyklister dræbt af lastvogne, som svinger til højre, og det får Cyklistforbundet til at forlange handling.

- Vi synes, at lastvognsbranchen bør engagere sig mere i problemet, lyder det fra forbundets kommunikationschef, Frits Bredal.

Senest blev en 23-årig kvinde tirsdag dræbt i et stort vejkryds i Risskov ved Aarhus, mens en anden ung kvinde i starten af 20'erne onsdag eftermiddag blev voldsomt kvæstet i Herning. Hun meldes uden for livsfare.

Begge situationer var klassiske: Pigerne skulle ligeud, mens lastvognen skulle til højre.

Sådan var det også i sidste uge i Odense. En 86-årig kvinde mistede livet, da hun kom ud i et kryds.

Midt i februar lød alarmen fra Nørrebro i København. Her var offeret en kvinde på 23 år.

Onsdag formiddag var der endnu et tilfælde, som nær var gået galt. I et kryds i Gentofte var det formentlig snevejret, der gjorde, at en chauffør ikke så en kvindelig cyklist, før han drejede. Formentlig slipper kvinden med mindre knubs.

- Hendes tøj hænger fast i ladet på lastvognen, og på den måde undgår hun at komme ind under hjulene, fortæller vagtchef ved Nordsjællands Politi, Jan Hedager.

Tidligere har der været adskillige kampagner for at imødegå ulykkerne og øge bevidstheden om faren hos både chauffører og cyklister.

For eksempel mente man på et tidspunkt, at udenlandske lastvognschauffører ikke var tilstrækkeligt opmærksomme på de mange cyklister i Danmark. Derfor har der været uddelt brochurer ved grænsen.

- Men i disse tre sager er det danske chauffører, siger Frits Bredal fra Cyklistforbundet.

Cyklisterne har foreslået, at der installeres kameraer i lastvognen, så chaufføren kan se billeder af den vinkel, som ellers er blind.

Hos Dansk Transport og Logistik, som organiserer et stort antal vognmandsfirmaer, har man ikke været afvisende over for idéen. Men det er heller ikke uproblematisk, sagde organisationen sidste år til Ritzau.

Torsdag skal cyklisters forhold i øvrigt diskuteres på et seminar i København, hvor blandt andre transportministeren deltager.

Oversigt

    Oversigt