Cyklister skal valfarte til Fyn og skabe 244 nye job

En omsætning på 200 millioner kroner om året og 244 nye job. Så store er ambitionerne hos Udvikling Fyn, der vil satse stort på cykelturismen.

Ved udgangen af 2020 skal de fynske cykelstier gerne være fyldt med cykelturister fra ind- og udland. Organisation Udvikling Fyn har nemlig sat det storstilede projekt BikeIsland 2020 i søen. Et projekt, der skal sætte Fyn på det internationale cykellandkort. 

Projektet er stadig kun i udviklingsfasen, men hos Udvikling Fyn er man ikke i tvivl om, at man skal gå benhårdt efter at blive Nordeuropas cykeldestination nummer et.

- Lige nu buldrer det her, der hedder aktiv ferie, frem. Et eller andet sted er folk blevet en lille smule trætte af bare at ligge på stranden. Nu vil man gerne røre sig - den her bølge med at sundhed er vigtigt og en aldrende befolkning i Europa, gør, at vi kan se, at flere og flere cykler. Så det er virkelig et område, der er i vækst, siger Anne Høyby, projektleder for BikeIsland 2020.

Med projektet vil Udvikling Fyn generere en omsætning på 200 millioner kroner om året og skabe 244 nye turistrelaterede job. 

Stort potentiale
Holger Brodersen er hoteldirektør for Hotel Christiansminde, der er placeret lige uden for Svendborg. Få meter fra hotellet ligger en cykelsti, der er en del af den cykelrute, som hedder Østersøruten. Han er én af de mange fynske personer og virksomheder, som skal være med til at skabe omsætning på overnattende cykelturister. Og han er meget glad for det nye projekt.

quote Med vores faciliteter og vores beliggenhed ude i naturen går vi gode tider i møde i cykelbranchen

Holger Brodersen, hoteldirektør Hotel Christiansminde

- Vi kan kun sige, at vi er meget, meget begejstret, fordi et eller andet sted er det noget, vi har gået og tænkt på i meget lang tid. Og med vores beliggenhed lige midt i knudepunktet og med alt det, der ligger omkring Fyn og det sydfynske øhav, er vi meget begejstret, fortæller Holger Brodersen.

Hoteldirektøren har grund til at se positivt på projektet. Han ved nemlig, hvad potentialet i cykelturismen er. En ny cykelrute - med Svendborg som knudepunkt - er nemlig blevet omtalt i det tyske cykelmagasin Mecklenburger Radtour som en stjernetur. Og selvom bookingbøgerne ikke er fyldt op med tyske cykelturister, kan Holger Brodersen alligevel mærke effekten.

Flere telefonopkald, flere e-mails og flere forespørgsler på muligheden for at cykle i området.

Ifølge Anne Høyby fra Udvikling Fyn har øen klare styrkeposititoner, når det kommer til cykelturisme. Et varieret terræn, smuk natur og mere end 1000 kilometer skiltede cykelruter. Hos Dansk Kyst- og Naturturisme ser man også en anden fynsk fordel. 

- De (Fyn, red.) har jo en lang tradition for at arbejde med turisme, så man har en hel basal infrastruktur, man har de overnatningsfaciliteter, der skal til, og man har det, du gerne vil lave, når du har fri. Det, tror jeg, i virkeligheden, er det, der er styrken. Altså at cykling er noget der rykker i øjeblikket, og turisme er noget, de kan i forvejen. Jeg tror, de kan få de to ting til at smelte sammen, forklarer Jens Hausted, direktør for Dansk Kyst- og Naturturisme. 

Ifølge det tyske cyklistforbund, ADFC, er Danmark allerede et rigtig godt cykelland. Forbundet placerer nemlig Danmark som den niende bedste cykelregion, og Østersøruten - med Svendborg i centrum - som den tiende bedste cykelrute i udlandet.   

 
 
Foto: Udvikling Fyn

Cykelturisme er vækstområde
Regeringen præsenterede i september 2016 deres nationale vækststrategi for dansk turisme. Og i den strategi er cykelturismen udpeget som et vækstområde. 

Og netop derfor synes Jens Hausted også, at det er oplagt for Fyn at gå efter en førerposition, når det kommer til cykelturismen.

- Jeg tror, det er helt rigtigt set af dem. De er bundet op på naturen som destination. Nu tager de så det næste step og går ind og tager fat i cyklingen, som jo er noget, jeg er helt sikker på kommer til at holde rigtig, rigtig mange år i fremtiden, siger direktøren for Dansk Kyst- og Naturturisme.

Det er ikke uden grund, at regeringen og Udvikling Fyn har stor fokus på cykelturismen. Siden 2008 er antallet af turister, der cykler på ferien i Danmark, nemlig steget. 

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

I alt er det 18 procent af turisterne i Danmark, der cykler én eller flere ture i løbet af deres ferie. Det svarer til 1,5 millioner turister om året. 

Selvom statistikken og udviklingen siger, at er er vækstmuligheder inden for cykelturismen, er det ifølge Jens Hausted vigtigt at have tålmodighed. Man sætter sig nemlig ikke bare lige på pladsen, som Nordeuropas foretrukne cykeldestination.

- Jeg tror, man skal huske at være tålmodig, for det tager lang tid. Der er to ting, der tager lang tid. Det tager lang tid at bygge et egentligt produkt op, og det tager lang tid at få positionen ude i markedet. Og jeg tror, de er godt på vej, når de kommer til 2020, men jeg synes rent faktisk, det er realistisk, udtaler Jens Hausted.

Men hvis tålmodigheden er der, føler Holger Brodersen sig overbevist om, at Hotel Christiansminde kan blive en del af cykeleventyret.

- Med vores faciliteter og vores beliggenhed ude i naturen, går vi gode tider i møde i cykelbranchen, fortæller Holger Brodersen. 

Kræver bred opbakning
Udvikling Fyn regner med, at der skal investeres 12,2 millioner kroner de næste tre år. Derfor er det også vigtigt med en bred opbakning til projektet. 

Om det er enkelte personer, virksomheder, kommuner eller turistorganisationer betyder ikke det store. Udvikling Fyn vil nemlig involvere så mange som muligt i BikeIsland 2020-projektet. Det kræver nemlig et samlet fynsk engegament at indfri de store ambitioner. 

Udvikling Fyn holder et møde for alle, der er interessert i det nye projekt onsdag 19. april. Du kan læse mere om det her

Oversigt

    Oversigt