Dagen efter stormfloden: Fynboerne vågner op til vand

Mandag morgen er der stadig meget vand på Fyn efter stormen Ingolf blæste ind over øen natten til søndag. Beredskabet er i fuld gang flere steder.

Stormfloden var ikke så slem om forventet, og vandet begyndte allerede ved 22-tiden at trække sig tilbage flere steder på Fyn. Sådan lød meldingerne allerede sent søndag aften.

Men fynboerne vågner alligevel mandag morgen op til højt vand ved kysterne. 

- Der tegner sig et billede af, at fynboerne, der bor ved kysterne, stadig har meget vand. Vandet ser nemlig ud til at være lidt længere tid om at trække sig tilbage, end vi lige havde forudset søndag aften, oplyser René Cording, der er viceberedskabsdirektør i Beredskab Fyn mandag morgen og fortsætter: 

- Vandstanden er dog under de kritiske niveauer alle steder på øen. Men vi har stadig alle vores indsatser kørende.  

quote Der tegner sig et billede af, at fynboerne, der bor ved kysterne, stadig har meget vand.

René Cording, viceberedskabsdirektør, Beredskab Fyn

Det var forventet, at vandstanden ville toppe omkring midnat på Fyn. Men så galt gik det ikke. Allerede klokken 21.30 søndag aften kunne DMI og TV 2 Vejret fortælle, at det havde toppet.

Fyns Politi og beredskabsmyndighederne havde frygtet, at der muligvis ville være behov for at evakuere fynboerne ved kysterne, men det blev ikke nødvendigt. Og mandag morgen fortæller politiet, at der i løbet af natten ikke har været meget at se til i forbindelse med stormfloden. 

Da man kunne melde, at vandet ikke ville stige yderligere, lå det i Odense Fjord på 168 centimeter over normalen, ifølge TV 2 Vejret. Dermed nåede vandstanden i den fynske hovedstad over det, der betegnes som en 20 års hændelse. 

Ikke overstået - endnu

Det er fortsat oversvømmet mange steder på Fyn - også selvom vandet er begyndt at trække sig langsomt tilbage. 

René Cording oplyser, at der flere steder i det fynske er høje vandstande stadig, og det derfor kan komme til at have nogle konsekvenser for mandagstrafikken. 

 
 
Foto: Jacob Rytz

- Morgentraffikken i Nyborg kommer blandt andet til at kunne mærke vandet. Særligt havnen i Nyborg har fået en del vand, og vi er derfor stadig i gang med at pumpe der. Vi har pumpet sammen med Beredskabsstyrelsen i et døgn nu og fortsætter indtil mandag middag, hvor vi tager stilling til, hvordan situationen ser ud. Men vi regner med vandet er væk til den tid, siger viceberedskabsdirektøren til TV 2 /Fyn. 

Holdleder fra Beredskab Sydjylland Jan Outzen har været i gang i Nyborg siden søndag klokken 18 med at fjerne vand med en pumpe, der kan pumpe 15.000 liter vand i minuttet. 

- Det er ikke gået så galt, som man kunne have frygtet, fortæller han. 

Men det er ikke kun i Nyborg, at Beredskab Fyn har haft brug for hjælp fra Beredskabsstyrelsen. 

Også ved pumpestationen i Hasmark har stormen ført vand med sig. 

- Det drejer sig om en pumpestation ved sommerhusområdet ved Hasmark. Pumpen er tilstoppet efter blæsevejret, og derfor er vi blevet nødt til at pumpe vandet væk med andre metoder, oplyser René Cording.

Ud over Hasmark og Nyborg har Beredskab Fyn også været i fuld gang andre steder på Fyn. 

Blandt andet i Bogense og Kerteminde har beredskabet brugt natten på at ryde op og pumpe vand væk. 

Især i Kerteminde var det vigtigt at få ryddet den mobile vandbarriere, Watertuben, op, da der ellers ikke var adgang til flere af byens arbejdspladser mandag morgen. 

Klar parat de rigtige steder

Søndag formiddag oplyste Beredskab Fyn, at man forventede oversvømmelser i løbet af dagen og at særligt Nordfyn og Odense Fjord ville blive ramt, og det så altså hen på aftenen ud til at holde stik, selvom prognoserne ikke fik helt ret, hvad angår højden på vandet. 

Men overordnet set, så vurderer Beredskab Fyn, at de var tilstede, der hvor det stod værst til.

quote Status nu er, at vi havde set den komme.

René Cording, viceberedskabsdirektør, Beredskab Fyn

- Status nu er, at vi havde set den komme. Vi var godt forberedte og til stede de steder, hvor vi skulle være det. Da vandet kom var det mørkt, og det gjorde det bestemt ikke nemmere at navigere rundt i, siger René Cording til TV 2 /Fyn og fortsætter:

- Vandet kan sagtens være løbet ind nogle steder, uden vi har set det. Men meldingerne her på vagtcentralen har været stille i løbet af natten - og det er et godt tegn. 

Det hårde arbejde er ikke ovre

Selvom vandstanden ikke nåede de forudsete højder, kan der stadig være udfordringer mandag morgen og resten af ugen, ifølge beredskabet. 

- Der venter et par dage med oprydning. Nu er indstatsen slut for langt de fleste, og vandet taber interesse for fynboerne, medierne og mange andre. Men for os i beredskabet er det overhovedet ikke slut - tværtimod. Vi står foran minimum en uges arbejde, hvis ikke mere, fortæller viceberedskabsdirektøren og slutter:

- Det bliver rigtig hårdt. 

Oversigt

    Oversigt