Dagen før dagen: Små børnehuse, en lokumsaftale og en gakket valgvideo

Når det gælder dagtilbudsstruktur, indsatsen overfor misbrugere og planerne med bydelen Tankefuld har valgkampen bragt nyt med sig.

Hovedparten af de politiske uenigheder, der ulmer mellem rød og blå i Svendborg Kommune ovenpå valgkampen, udspringer af den kendsgerning, at der over de kommende tre budgetår skal findes 100 millioner kroner i besparelser.

Socialdemokraterne har slået hårdt på, at den siddende borgmester ikke har formået at skabe det nødvendige økonomiske råderum i den snart forgangne borgmesterperiode.

Senest søndag, da TV 2/Fyn inviterede til den sidste borgmesterduel i Odeon i Odense.

- Det handler ikke om at have en bugnende kassebeholdning, men problemet er, at når vi ligger så lavt, så har vi set, hvem der kommer til at betale prisen, og det er desværre vores svageste borgere, sagde Bo Hansen (S).

Den siddende borgmester besvarede kritikken ved at forklare, at den lave kassebeholdning er et udtryk for en bevidst politisk beslutning om at tære på kassebeholdningen.

- Vi har bevidst spist lidt op af vores kassebeholdning, fordi kommunen er ikke en sparekasse. Det handler om - og det har vi jo prioriteret - at holde et højt velfærdsniveau, og så optager vi ikke flere lån, end vi er nødt til at optage, lød svaret fra Lars Erik Hornemann (V).

Protester ved vælgermøde i Svendborg
Protester ved vælgermøde i Svendborg
Foto: Jonas Bertelsen

- Vi elsker vores børnehus

En udløber af debatten om Svendborg Kommunes trængte økonomi, som for alvor fik luft under vingerne i dagene op til TV 2/Fyns vælgermøde mandag i sidste uge, var debatten om fremtiden for kommunens mindre dagtilbud.

Socialdemokraterne foreslog at omprioritere midlerne på dagtilbudsområdet ved at tage penge fra en del af omegnsbyernes børnehuse med relativt få børn til større institutioner i de områder af Svendborg, hvor man for eksempel har mange tosprogede børn.

- For mig handler det her ikke om by og land. Det handler om fordeling er ressourcer. Jeg kan simpelthen ikke forklare, når jeg besøger de udsatte områder, at en institution med eksempelvis 60 procent tosprogede kun har halvt så god normering, som man har i nogle af de små børnehaver. Det synes jeg ikke er fair, sagde Bo Hansen ved vælgermødet i Svendborg.

Sådan bør regnestykket imidlertid ikke stilles op, lød det fra Venstre.

Lars Erik Hornemann forklarede, at han hellere vil arbejde for at skabe udvikling i de små samfund, således at man ad den vej kan sikre flere børn i de små børnehuse:

- Det handler ikke om, at der skal være et dårligt tilbud, hvor der f.eks. er mange tosprogede børn. Det handler om, at hvis man fjerner dagtilbud og skoler i de mindre lokalsamfund, så tager du tæppet væk under dem. Man starter en negativ udviklingsspiral, og det har vi ikke brug for.

Garantier mod lukninger og lavere normeringer blev det dog ikke til, selvom en større gruppe af forældre til børnene i de små lokale børnehuse var mødt frem for at protestere mod det socialdemokratiske forslag.

Hvor stor en foræring til Lars Erik Hornemann vurderer du, at det har været, at Bo Hansen godt ti dage inden valget foreslog lukning af mindre børnehuse?

- Jeg tror, at Bo Hansen har vurderet, at han og Socialdemokratiet havde mest at vinde ved at lufte lukningen af mindre børnehuse på landet. For det første, fordi landområderne i høj grad er Venstre-land, så tabet for S er her begrænset, og så tror jeg, at vurderingen har været, at han så rigeligt kan tiltrække flere vælgere på forslaget, end han mister i Oure og i andre mindre bysamfund, siger TV 2/Fyns politiske kommentator, Jesper Buch.

Ubekvem S-leder: - Nu bliver det for lavt

De mange spørgsmål omkring en påstået hemmelig aftale mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti om at fordele henholdsvis borgmester- og viceborgmesterpost mellem sig, har undervejs vakt tydeligt ubehag hos begge parter.

- Der er rigtig mange lokumsaftaler. Der er rigtig mange, der siger rigtig meget lige nu. Alle politikere taler sammen om poster og det ene og det andet, lød det fra Dorthe Ullemose (DF), da TV 2/Fyn holdt vælgermøde i Svendborg.

Jamen, passer det?

- Jeg har ikke yderligere kommentarer til det, sagde DF-spidskandidat Dorthe Ullemose efter at have bedyret, at hun peger på den kandidat, som vil sikre Dansk Folkeparti størst politisk indflydelse.

quote Jeg har ikke yderligere kommentarer til det

Dorthe Ullemose, spidskandidat, Dansk Folkeparti

Siden har kandidat og medlem af Dansk Folkepartis lokalbestyrelse, Karen Wengel, givet sit besyv med i et opslag på Facebook (opslaget er mandag eftermiddag blevet fjernet, red.).

"Jeg vil gerne ramme en pæl i gennem debatten om, hvorvidt DF har indgået en aftale med Socialdemokraterne. Dette er simpelthen ikke korrekt", skriver Karen Wengel og fortsætter:

"DF er i sin kerne borgerligt funderet og har dermed et naturligt politisk tilhørsforhold til blå blok, og som JEG personligt gerne arbejder for. At pege på en socialdemokrat er ikke naturligt for DF og slet ikke for mig. "

quote Jeg synes måske også niveauet bliver lavere og lavere

Bo Hansen, spidskandidat, Soc.dem.

Helt frem til et tydeligt svar på spørgsmålet om den påståede aftales eksistens, kom man aldrig.

Som debatten skred frem blev det dog mere og mere tydeligt, at snakken om en hemmelig aftale mellem Socialdemokratiet og DF, var en snak, som flere omkring bordet gerne havde været foruden.

- Jeg lytter mig frem til, at Dansk Folkeparti kunne finde på at pege på mig, og hvis de vil gøre det, så vil jeg selvfølgelig gerne tale med dem om det, sagde Bo Hansen.

Er der en aftale mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet om, at du bliver borgmester og Dorthe Ullemose bliver viceborgmester?

- Jeg har ikke indgået en aftale. Jeg synes måske også niveauet bliver lavere og lavere, sluttede Bo Hansen, da debatten om, hvem der skal være borgmester med hvilke partier i ryggen var ved at være tilendebragt.

Meget tyder altså på, at en aftale mellem Bo Hansen og Dorthe Ullemose har været på bordet, og måske stadig er det, hvilket i givet fald vil gøre konstitueringen noget mere besværlig for den siddende borgmester, Lars Erik Hornemann.

- Vi fik et klart svar fra Bo Hansen, som afviste spekulationerne, men så langt ville Ullemose ikke gå. Hun nøjedes med at konstatere, at hun ikke havde kommentarer til påstanden om en eventuel aftale - og hvad skal vi så tro? På mig virkede det nærmest som en tilståelsessag, lyder det fra TV 2/Fyns politiske kommentator, Jesper Buch.

Det helt store spørgsmål er nu, om Dorthe Ullemose vil kunne holde til at pege på den socialdemokratiske spidskandidat uden at få problemer med sit bagland.

Karen Wengels opslag er siden blevet fjernet.
Karen Wengels opslag er siden blevet fjernet.

Enhedslistens spidskandidat, Jesper Kiel, fastholder dog fortsat, at han ikke vil støtte Bo Hansen som ny borgmester, hvis han indtager borgmesterstolen med DF's stemmer.

Stofindstagelsesrum - nej blev til måske

Debatten om, hvorvidt Svendborgs stofmisbrugere fremover bør kunne benytte et kommunalt finansieret stofindtagelsesrum, hvor de i rolige og rene omgivelser kan indtage stoffer, som de selv har skaffet og medbragt, så fra valgkampens start ikke ud til at være en debat, der for alvor ville vinde dagsordenen.

Svend-Aksel Hansen (V), der stiller op som nummer 18 på partiets liste, gjorde sig allerede tidligt i valgkampen til fortaler for etablering af et stofindtagelsesrum.

Pris 2,2 millioner kroner det første år og 1,5 million årligt til den fremtidige drift. 

Forslaget blev dog allerede tidligt skudt ned af andre Venstre-kandidater længere oppe på listen, og netop derfor, lod det ikke til at have den helt store gang på jord.

Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Radikale Venstre var enige med hovedparten af borgmesterpartiet i, at den nuværende gadesygeplejerske og det eksisterende behandlingscenter sagtens kan give misbrugere den fornødne hjælp. 

Det har dog ændret sig i løbet af valgkampen. DF, Socialdemokratiet og Radikale har ikke flyttet sig, men det har Venstre - måske.

quote Jeg har mødt meget kraftige argumenter fra nogle af mine egne kandidater, som gør, at jeg sådan set gerne vil være med til at overveje det

Lars Erik Hornemann, spidskandidat, Venstre

Lars Erik Hornemann overraskede nemlig ved TV 2/Fyns vælgermøde ved pludselig at erklære sig klar til at overveje, om et stofindtagelsesrum alligevel kan være en god idé.

- Umiddelbart vil jeg sige nej, men jeg har også mødt meget kraftige argumenter fra nogle af mine egne kandidater, som gør, at jeg sådan set gerne vil være med til at overveje det, forklarer borgmesteren.

Skulle Lars Erik Hornemann og Venstre ende med at beslutte sig for et stofindtagelsesrum, er der opbakning fra Liberal Alliance, Familielisten, Svendborg Lokalliste, SF, Enhedslisten, Alternativet og måske også De Konservative.

Lokallisten Højre er til gengæld imod forslaget.

Henrik Nielsens kampagnevideo, 2017.

En gakket valgvideo

Hvor skarpt skårede politike visioner og saglige argumenter ikke længere rækker, er det konservativ spidskandidat og bejler til borgmesterposten, Henrik Nielsen, der er løbet med opmærksomheden.

Sammen med hustruen, Mette Nielsen, har han begået en kampagnevideo, som får skyld for at være alt lige fra bitterligt tå-krummende til hylende morsom.

Uanset hvad man mener om den, er det uomtvisteligt, at den henover weekenden har været på manges læber - ikke mindst udenfor Svendborg.

Er det her pinligt eller er det genialt?

- Det var med stor spænding, vi lancerede den her valgvideo. Vi har fået fantastiske reaktioner, og rigtig mange positive tilkendegivelser. Vi skal finde kreative politiske løsninger, og det her er en måde at vise, at en valgkamp kan også være sjov. Der skal være humor og kreativitet, siger Henrik Nielsen (K).

Om valgvideoen kommer til at have positiv - eller måske negativ - indflydelse på det personlige valgresultat for Henrik Nielsen, er der blot tilbage at gisne om.

- Jeg synes, at det var et humoristisk indslag i valgkampen, og videoen nåede jo ud til at stort publikum, fordi den performancemæssigt og musikalsk var så skæv og kikset, at det blev sjovt. Om den flytter stemmer? Nej, det gør den ikke i sig selv. Men Henrik K. Nielsen fik pludselig masser af opmærksomhed midt i valgkampen, og det er mit indtryk, at de fleste har taget godt imod den. Dermed har den opfyldt sit formål, vurderer Jesper Buch, politisk kommentator på TV 2/Fyn.

Der er dog også kun ringe plads til forbedring i forhold til valget i 2013, hvor Henrik Nielsen med 2.215 stemmer var den, der fik andenflest personlige stemmer - kun overgået af Jens Munk fra Dansk Folkeparti, som fik 2.591 personlige stemmer. 

 

Oversigt

    Oversigt