Dagen derpå: Valgkaos i Kerteminde

Der er endnu ikke faldet en konstitueringsaftale på plads i Kerteminde. Men her er, hvad vi ved.

Tirsdag udviklede sig til lidt af en hektisk valgaften, da det stod klart, hvordan 76,6 procent af de 18.900 stemmeberettigede borgere i Kerteminde Kommune havde stemt. 

Omkring klokken 21.30 tikkede de første resultater ind fra Mesinge, og de tegnede allerede et billede af et konservativt parti i fremgang. 

Med hele syv endelige mandater gik Det Konservative Folkeparti med skoleleder Klavs Norup Lauridsen i spidsen frem med seks mandater, og landede hermed på samme antal mandater som Socialdemokratiet og kunne nu bryste sig med titlen: Valgets helt store vinder. 

Kan vi tælle til 13?

Herefter begyndte det store puslespil. Det Konservative Folkeparti samlede Borgerlisten, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre i den ene fløj i Kertemidehallen. Og i den anden fløj stod Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Venstre. 

 

Begge fløje forsøgte at tælle til tolv, og kort før midnat lignede det, at Enhedslisten kunne blive tungen på vægtskålen i Socialdemokratiets favør. Der blev hentet øl frem, men kort efter kom en tydeligt skuffet Kasper Ejsing Olesen (S) ud fra den ellers lukkede dør. Der var ikke aftalt en konsituering. 

I mellemtiden vågnede nuværende borgmester Hans Luunbjerg fra Venstre op, efter at han ellers havde forholdt sig i ro efter stemmeoffentliggørelsen. Luunbjerg gav nu en helt klar udmelding:

- Jeg står i midten, sagde han. Og han ville i øvrigt også gå efter borgmesterposten med sine tre mandater. 

Med Venstres tre mandater prøvede han begge fløje af, men det, der skulle være konstitueringsnatten, endte som det så ofte har gjort i Kerteminde på valgnatten: Uden aftale. 

Dagen derpå:

 

Klokken 12 onsdag mødtes Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Venstre i byrådssalen på Kerteminde Rådhus. Forhandlingerne varede ikke længe, og umiddelbart efter mødte Klavs Norup Lauridsen op. Han skulle have et personligt møde med Hans Luunbjerg. 

Hen på eftermiddagen havde Hans Luunbjerg netop været bag lukkede døre med sit bagland, da han overfor TV 2/Fyn meddelte: 

- Vi har haft forhandlinger med både rød og blok blok, og vi har fået gode tilbud fra begge sider. Det bedste tilbud har vi fået fra den røde blok, men vi synes stadigvæk, at det der tjener Kerteminde Kommune bedst, er et bredt samarbejde. 

 

Nu havde den Hans Luunbjerg skiftet mening. Han går ikke længere nødvendigvis efter borgmesterposten - men han vil have partierne til at flytte rundt på brikkerne. Og han ser gerne et bredt samarbejde mellem S, V, SF og C. 

Hvor står vi nu?

Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Borgerlisten og Radikale Venstre har til sammen 12 mandater, mens Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten til sammen har 10. I midten står Venstre og Hans Luunbjerg med tre mandater, der potentielt kan afgøre udfaldet. 

Men Venstre vil samarbejde bredt, og om et eventuelt S-V-SF-C-samarbejde kan lade sig gøre, det ved vi ikke endnu. 

Vi ved dog, at Kasper Ejsing Olesen og Klavs Norup Lauridsen skal mødes på et hemmeligt sted torsdag morgen, og her skal de kigge de konservatives forslag til Socialdemokratiet igennem. 

Dermed er forhandlingerne langt fra slut, og det er endnu uvist, hvornår der ligger en konstitueringsaftale.

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

 

Oversigt

    Oversigt