Dagplejere i Odense nedlægger arbejdet

Mindst 120 dagplejere i Odense har i dag nedlagt arbejdet, efter en kollega i sidste uge blev bortvist. Dagplejeren har ikke fået en fair behandling, mener de strejkende.

Mange forældre i Odense må finde alternative pasningsmuligheder til børnene i dag.

Odense Kommune havde mandag morgen ikke fuldt overblik over,
hvor mange dagplejere der har valgt at strejke, men mindst 120 dagplejere i tre af kommunens fire distrikter strejker. I det sidste distrikt har kommunen endnu ikke overblik over strejkens omfang.

Dagplejerne i kommunen nedlægger arbejdet, fordi de mener kommunen har behandlet en af deres kolleger uanstændigt. Hun blev onsdag bortvist fra sit job, fordi hun ikke lever op til rygereglerne.

Hendes mand ryger i dagplejens åbningstid i de dele af huset, hvor der ikke passes børn, og det er ikke tilladt. En bortvisning med den begrundelse er helt uanstændigt, mener en af de strejkende dagplejere, Joan Maringelli til Ritzau

Bortvisning uden løn

- Vi har fuld forståelse for, at kommunen skal overholde lovgivningen, men vi er utilfredse med, at hun er blevet bortvist, i stedet for at man bare har lavet en regulær afskedigelse. En bortvisning bruger man ellers kun, hvis en medarbejder har taget af kassen, eller hvis det er en dagplejer, har lagt hånd på børnene, siger hun.

Bortvisningen kritiseres også af FOA. En bortvisning betyder blandt andet, at lønnen ophører øjeblikkeligt, og der er ikke nogen opsigelsesperiode som ved en fyring.

Joan Maringelli har ikke overblik over, hvor mange dagplejere der nedlægger arbejdet. Men hun understreger, at de dagplejere, der bakker op om arbejdsnedlæggelsen, formentlig har orienteret forældrene på forhånd.

- Vi vil ikke tage nogen som gidsler, som det så populært hedder, siger hun.

Holder møde mandag aften

De strejkende dagplejere mødes kl 9.00 ved FOA's kontor i Odense, for at gå i samlet flok mod byens rådhus.

Mandag aften samles dagplejerne til fagligt møde, og her vil de afgøre, om strejken skal fortsætte.

Odense Kommune har i forvejen svært ved at skaffe tilstrækkeligt med dagplejere, efter at mange har sagt op i forbindelse med rygelovens indførelse.

Vil forsøge dialog

- Det er trist, at de nedlægger arbejdet på grund af ting, som
vi ikke kunne have gjort anderledes, siger institutionschef i
kommunen Britta Carl til Ritzau.

Hun vil mandag forsøge at komme i dialog med de strejkende for at forklare dem sagen, som hun blandt andet mener beror på misforståelser.

- Jeg kan godt forstå, at medarbejderne synes, en fyring var
bedre end en bortvisning, men når den pågældende dagplejer
bevidst overtræder loven, selv efter at vi har gjort hende
opmærksom på konsekvenserne og givet hende en advarsel, så kan
vi kun reagere med en bortvisning, siger Britta Carl.

Oversigt

    Oversigt